Milaan San Remo

Milaan San Remo is één van de vijf wielermonumenten en daardoor een erg gewilde klassieker voor menig coureur. Of je een kasseienvreter mét goede punch bergop bent, een sprinter die een harde koers kan overleven, of een klassementsrenner in spé bent: in Milaan San Remo kan bijna elke renner scoren. Nou ja, elke renner. Alleen klasbakken winnen op de brede, iconische Via Roma.

Wanneer is Milaan San Remo 2020?

Zaterdag 8 augustus staat de 111e editie van Milaan San Remo op het programma en wij blikken hier op Wieler-Koers.nl al vooruit!

Van start van de lente, naar zomerklassieker

Milaan San Remo wordt door Italianen al jaar en dag liefkozend La Primavera genoemd, het officieuze begin van de lente. Door het coronavirus werd de koers, die aanvankelijk 21 maart 2020 op het programma stond, uitgesteld naar augustus.

Met de nieuwe, door de UCI WorldTour gepresenteerde koerskalender staat er een waar tridente op het programma: te beginnen op zaterdag 1 augustus, waar met Strade Bianche de herstart van het wielerseizoen plaatsvindt.

Een week later, op zaterdag 8 augustus staat met Milaan San Remo het eerste monument op het programma, waarna een week later met De Ronde van Lombardije al direct monument twee komt.

Drie weken op rij drie heerlijke koersen in Italië . Om uw vingers bij af te likken dus. Wij kijken er erg naar uit! Andiamo!

Voorbeschouwing Milaan San Remo 2020

Vorig jaar werd Milaan San Remo op verrassende wijze gewonnen door Julian Alaphilippe.  De Fransman van Deceuninck-Quick Step wist de spurt te winnen van een groepje – met daarin Wout van Aert en Tom Dumoulin – dat wegreed op de Poggio. Oliver Naesen werd tweede, Michal Kwiatkowski derde.

Naast Milaan San Remo wist Alaphilippe in 2019 ook de klassiekers Strade Bianche en de Waalse Pijl op zijn naam te schrijven. Zijn absolute hoogvorm kende hij in de Tour de France, alwaar hij twee etappes won en dagen lang in het geel reed.

Parcours Milaan San Remo 2020

Ook Milaan San Remo 2020 telt de lengte van 291 kilometer, waardoor La Classicissima ook de langste (voorjaars)klassieker is qua afstand. Sinds 2019 is de start van de koers niet meer op het Piazzo del Duoma, maar bij een andere trekpleister voor toeristen: het Castello Sforzesco.

Vanuit de modestad voert La Primavera in zuidwestelijke richting naar de kust van de Ligursche Zee. Eigenlijk gebeurt er tot de Passo del Turchino vrij weinig, vanaf de afdaling is het echter vaak koers. Op de T-splitsing, aan je linkerhand ligt Genua, slaat de rechtsaf richting San Remo – alwaar de Tre Capi op het menu staan. Na de Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berto, begint op veertig kilometer van het einde het slotstuk van Milaan-San Remo.

De Cipressa (5,6 kilometer aan 4,1% stijging) killing voor de sprinters. Na de top is het zoals gezegd nog 22 kilometer naar de meet, waardoor er niet veel recuperatietijd is. De Poggio (3,7 kilometer aan 3,7% stijging) biedt vluchters daarna een kans om in de laatste tien kilometer nog een ultieme jump te plaatsen. Na die top is het nog 5,3 kilometer naar de finish op de Via Roma, goed voor een koers van precies 291 kilometer.