Klik hier om rechtstreeks naar de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2022 te gaan!
De Amstel Gold Race. Dé klassieker van Nederland. De énige klassieker van Nederland van allure. Natuurlijk, qua prestige is de Amstel Gold Race lang geen Milaan San Remo, Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. En al helemaal geen Luik-Bastenaken-Luik.
Toen op 30 april 1966 de allereerste editie van de Amstel Gold Race startte en renners als Jacques Anquetil, Raymond Poulidor, Rudi Altig en Jan Janssen in een koers moesten afleggen van maar liefst 302 kilometer met start in Breda en finish in Meerssen, was de Ouderdomsdeken van Luik naar Bastenaken weer terug naar Luik al toe aan haar 53e editie.
Nee, we zullen nooit zeggen dat de Amstel Gold Race een Oude Dame is. Echter werd de koers wel in rap tempo erg populair. En dus de enige Nederlandse UCI WorldTour koers, die vandaag de dag een vast plekje heeft gekregen op de wieleragenda. Namelijk, de derde zondag van april – één week na Parijs-Roubaix, één week voor Luik-Bastenaken-Luik.
Geschiedenis Amstel Gold Race
Bij de Amstel Gold Race van vandaag de dag zal je snel denken aan draaien en keren op de korte, steile Zuid-Limburgse heuvels. De Eyserbosweg, Keutenberg en Cauberg. Hoe heeft deze koers in een relatief korte tijd zo’n prominente plaats op de wielerkalender gekregen?
Bij het beantwoorden van de vraag moeten we eerst terug naar de oorsprong. Ere aan wie ere toekomt. De mannen in kwestie: wijlen Herman Krott en Ton Vissers. Twee legendarische ploegleiders uit de Nederlandse wielersport met een missie. De organisatie van een wielerkoers in Nederland. En niet zo maar ééntje, nee een klassieker die kan wedijveren met de Ronde van Vlaanderen. Met de start in Amsterdam en de finish in Maastricht. “Twee steden met een klinkende naam. Stiekem heb ik de wedstrijd verschillende keren gereden, niemand was ervan op de hoogte. Het was echter niet haalbaar. Met al die bruggen en omleidingen werd de koers veel te lang. Daarom zijn we uiteindelijk de eerste keer in 1966 vanuit Breda vertrokken”, aldus Krott in een interview een jaar voor zijn overlijden.
Waar Amsterdam werd verruild voor Breda, werd de finish niet in Maastricht maar in Meerssen gelegd. Redelijk willekeurig bleek later. Het verhaal gaat dat na het stuklopen van de onderhandelingen met de gemeente van de beoogde finishplaats Simpelveld, een supporter wees op een unieke finishplaats. Locatie: zijn woonplaats, Meerssen.
Amstel Gold Raas
Zoals de naam al doet vermoeden is de Nederlandse biermerk Amstel al jaar en dag vaste sponsor van de Zuid-Limburgse koers, waar de klassieker vooral in de jaren zeventig en tachtig in korte tijd immens populair werd. Legendarische renners als Eddy Merckx (1973, 1975) en Bernard Hinault (1981), maar vooral ook veel Nederlanders wisten de Gold Race te winnen. Mede dankzij sterke renners als Jan Raas (1977 t/m 1980, 1982), Gerrie Knetemann (1985), Joop Zoetemelk (1987), Adrie van der Poel (1990) en Michael Boogerd (1999) is Nederland hofleverancier van winnaars van de Amstel Gold Race.
De Amstel Gold Race en de Cauberg
In 2003 verhuisde de finish van Maastricht, de Gold Race finishte “pas” vanaf 1991 in haar oorspronkelijke finishstad, naar de top van de Cauberg in Valkenberg met als doel meer spanning en sensatie. De beklimming, met een lengte van 0,8 kilometer en een gemiddelde stijgingspercentage van 6,5%, groeide daarmee uit tot de absolute scherprechter van de Amstel Gold Race. De verhuizing naar de Cauberg betekende door de jaren heen ook een andere drastisch andere koersverloop met echte puncheurs als winnaars.
Zo wisten de Italianen Michele Bartoli, Davide Rebellin, Danilo de Luca en Damiano Cunego in de jaren negentig te zegevieren, terwijl datzelfde decennium ook Fränk Schleck en Stefan Schumacher als eerst hun hand in de lucht staken op de Cauberg. Toch mag Philippe Gilbert zich de Koning van de Cauberg noemen, door zijn zeges in 2010, 2011, 2014 en 2017.
Door de finish opnieuw verder te verplaatsen, twee kilometer verderop na de top van de Cauberg in Vilt, probeerde de organisatie in 2013 de koers weer open en attractief te maken. Met succes. De editie van 2015, waar wereldkampioen Michal Kwiatkowski naar de winst spurtte. Of de ‘vierde’ van Gilbert in 2017. Of die van 2018, waar Michael Valgren met oud-winnaars Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto ontsnapte uit een prominentengroep en naar de zege reed. Chapeau voor de organisatie, de koers werd inderdaad veel attractiever en finales begonnen eerder en eerder. Met een absolute, ongelofelijke apotheose vorig jaar…
Vorig jaar
Weergaloos. Ongelofelijk. Sensationeel. Superlatieven schieten te kort bij het beschrijven van de overwinning van Mathieu van der Poel. Gelukkig kennen we allemaal de beelden uit ons hoofd (of kijk hieronder, en geniet nogmaals, red.) – een uit de dood herrezen Van der Poel die in de laatste, knotsgekke meters de hele koers op zijn kop zette en de 54e editie op zijn naam te schrijven!
Top tien Amstel Gold Race 2019
1 Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) 6:28:18
2 Simon Clarke (EF Education First) ,,
3 Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) ,,
4 Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step) ,,
5 Maximilian Schachmann (BORA – Hansgrohe) ,,
6 Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) ,,
7 Alessandro De Marchi (CCC Team) ,,
8 Valentin Madouas (Groupama – FDJ) ,,
9 Romain Bardet (AG2R La Mondiale) ,,
10 Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
Laatste tien winnaars Amstel Gold Race
2010: Philippe Gilbert
2011: Philippe Gilbert
2012: Enrico Gasparotto
2013: Roman Kreuziger
2014: Philippe Gilbert
2015: Michał Kwiatkowski
2016: Enrico Gasparotto
2017: Philippe Gilbert
2018: Michael Valgren
2019: Mathieu van der Poel
Amstel Gold Race 2020 afgelast door corona
Update 18 maart 2020: de organisatie van de Amstel Gold Race heeft besloten zowel de wedstrijd voor de mannen, als ook de Ladies Edition en de toertocht (een dag ervoor) te annuleren vanwege het corona virus. Eerder werden ook al alle andere voorjaarsklassiekers (van Strade Bianche tot en met Luik Bastenaken Luik uitgesteld of afgelast) en werd bekend dat de Giro d’Italia start is verschoven. Het is nog niet bekend of de Gold Race dit jaar wordt verreden of helemaal niet.
Zelf ook in de voetsporen treden van de profs? Fiets dan de dag voor de Gold Race de Amstel Gold Race toertocht en beklim de legendarische hellingen met je vrienden of collega’s. Liever op een ander moment wanneer je zelf wil fietsen? De Amstel Gold Race is volledig uitgezet, zodat jij 365 dagen per jaar de route kan fietsen. Dus je hebt geen enkele reden meer om je vrienden eruit te fietsen op de Keutenberg of een Brinkertje te doen op de Loorberg.