Het zijn rare tijden. Het sociale leven is volledig lamgelegd en dankzij het coronavirus zijn van de Strade Bianche tot en me Luik Bastenaken Luik alle klassiekers uitgesteld of afgelast. Geen Amstel Gold Race, geen Ronde van Vlaanderen. Geen Parijs Roubaix. En het is nog maar de vraag of deze dit jaar gaan worden ingehaald. Ook de start van de Giro d’Italia in Boedapest staat op losse schroeven. En wat gebeurt er dadelijk met de Tour de France? En de Olympische Spelen? Het zijn allemaal vraagtekens. Nu het EK voetbal is verschoven naar 2021 moeten we rekening houden met elk scenario.
Natuurlijk, het wielrennen is maar een bijzaak. De gezondheid van iedereen staat bovenaan. Gevolgd door de beperking van de schade van de economie. Maar hoe overleef jij, echte wielerfanaat, deze periode zonder wielerkoersen? Door je vol te storten op podcasts over wielrennen of het kijken van wielerdocumentaires!
Wielerdocumentaires verslinden in een koersloze periode
Het kijken van wielerdocumentaires is in onze ogen een heerlijke tijdsbesteding – om deze koersloze periode alsnog zoveel mogelijk wielrennen tot je te nemen.
Wielerdocumentaires komen toch alleen op onhaalbare tijdstippen (doordeweeks terwijl je normaal gesproken op kantoor zit) of in herhalingen van Holland Sport op de Nederlandse televisie – zie ik je denken? Nou, nee! Zowel op (betaalde) video on demand diensten Netflix, Videoland als NPO Start (oude Uitzending Gemist) is het aanbod wielerdocumentaires overweldigend. En dan rekenen we YouTube nog niet eens mee. Want juist op YouTube krioelt het van de wielercontent. Hoezo jij komt deze koersloze wielertijd niet door?
Wij van Wieler-Koers.nl hebben, in samenwerking met Voorjaarsklassiekers.be, hier de leukste documentaires op een rij gezet.
Wielerdocumentaires op Netflix
Netflix biedt enorm veel content aan, zo ook sportdocumentaires. Redelijk off-topic, maar Netflix heeft ook schitterende voetbaldocumentaires, zoals Sunderland Till I Die, of wat te denken van de serie Formula I – Drive To Survive). Ah fijn, terug naar de koers.
Stop At Nothing – The Lance Armstrong Story (2014)
Portret over zevenvoudig Tour de France winnaar Lance Armstrong en die nergens voor terug deinsde in zijn jacht naar geld, succes en roem. De docu geeft een kijkje in de keuken van de slachtoffers van Armstrong, zij die door de oud-wielrenner kapot werd gemaakt en er worden naast prachtige beelden uit de Tour tussen 1999 en 2005 eveneens nieuwe details over het schandaal onthult.
Icarus (2017)
Amateurwielrenner Bryan Fogel wil kijken hoe lastig het is om dopingcontroles te omzeilen maar raakt juist dan verzeild in een groot schandaal. Verbluffend. Weerzinwekkend. Must see!
Wielerdocumentaires op Videoland
Ook op Videoland, de video on demand streaming dienst van RTL, staan enkele leuke wielerdocu’s. Wij tippen er twee:
Niki Terpstra – Niks Meer Laten Liggen (2018)
Documentaire over Niki Terpstra en zijn gezin ten tijde van het voorjaar van 2018. Juist, het jaar dat-is de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. Mooie beelden van zijn support van nabij.
Samen Winnen (2019)
In deze documentaire zie je een prachtig kijkje achter de schermen van Team Jumbo in de Tour de France van 2019, de super succesvolle Tour van vier ritzeges en een podiumplaats met Steven Kruiswijk. Maar ook de verschrikkelijke val van Wout van Aert. Herbeleef de Tour van Jumbo vanaf een unieke in kijk.
Wielerdocumentaires op NPO Start
NPO Start, de gratis video-on-demand-streaming service van de publieke omproep, heeft eveneens zeer veel content te bieden. Het platform, vroeger bekend als Uitzending Gemist, bied namelijk de mogelijkheid eerder op televisie uitgezonden programma’s opnieuw te bekijken. En binnen de 20.000 afleveringen staat véél wielercontent. Wij maken een selectie:
Nieuwe Helden – In het hart van de Tour (2014)
Waar we in Samen Winnen een kijkje achter de schermen van Team Jumbo ten tijde van de Tour van 2019 krijgen te zien, krijg je als kijker in Nieuwe Helden – In het hart van de Tour het inside-verhaal te zien van Team Argos-Shimano in de Tour de France van 2013. In deze Tour boekt het team succes met Marcel Kittel, maar krijgt het met het uitvallen van Tom Veelers ook tegenslag te verduren. Schitterende beelden achter de schermen van het team van Rudi Kemna gemaakt door Dirk Jan Roeleveen. Grote aanrader!
De Tour van Bauke (2014)
Nog zo’n must-see. En eveneens met unieke beelden vanachter de schermen. In De Tour van Bauke reist NOS-verslaggever Kees Jongkind in dezelfde Tour de France van 2013 drie weken mee met de succesvolle Belkin Pro-Cycling. In deze Tour van Bau en Lau verrassen Bauke Mollema en Laurens ten Dam wielerminnend Nederland. Zowel op NPO Start als te zien op YouTube (onder)
2DOC – Niemand Kent Mij (2011)
De documentaire Niemand Kent Mij volgt Golden Boy Thomas Dekker. Van Neerlands grootste wielerbelofte naar enfant terrible. Succes, aandacht, geld, vrouwen (en drank en drugs, bleek later uit zijn boek Mijn Gevecht van Thijs Zonneveld). Deze documentaire van 2011 geeft een mooi kijkje in het leven van Dekker, wanneer hij terugkomt van een dopingschorsing en zich terug vecht voor een plek in het peloton. Prachtig werk van Geertjan Lassche. Kijk hem hier op NPO Start of bekijk alvast de trailer:
Andere Tijden Sport – De Magie van de Mont Ventoux (2010)
De Mythische Berg. De Reus van de Provence. De Mont Ventoux is mogelijk wel de meest befaamde berg die we kennen. Deze documentaire is gemaakt nadat Lance Armstrong in 2009 weer aankondigde om te gaan koersen en aan een twitterende fan liet doorschemeren dat er op de Ventoux iets ging gebeuren. De docu geeft een mooi portret van de berg. Bekijk deze schitterende reportage over De Kale Berg hier.
We zouden eigenlijk uren lang kunnen schrijven over het wieler aanbod van NPO Start. Wat te denken van De Verloren Tour van Hennie Kuiper of De Dag dat Joop de Tour won. Ook staan er schitterende documentaires over Gerrie Knetemann, Tom Dumoulin, Adrie van der Poul en Michael Rasmussen.
Oké, nog één. Of eigenlijk, meerdere afleveringen maar van één makelij: Holland Sport van Wilfried de Jong. Hij maakte reportages over zowel Parijs Roubaix als Milaan Sanremo. Deze lichten we verder uit in het YouTube aanbod.