Vuelta a España

 
 
 
 

 

De Vuelta a España, ofwel de Ronde van Spanje, is samen met de de Ronde van Italië (Giro d’Italia) en de Ronde van Frankrijk (Tour de France) de meest prestigieuze wielerronde en staat altijd in augustus op de UCI WorldTour wielerkalender.

Vuelta a Espana Ronde van Spanje

Vuelta a España 2020

We hadden er zoveel zin in! De Vuelta a España zou drie dagen in Nederland te bewonderen zijn! De 75e editie van het strijd om de rode trui zou starten met een ploegentijdrit in Utrecht en ook de tweede en de derde etappe zouden worden verreden in ons land, waarbij Den Bosch (start etappe 2) en Breda (start en finish etappe 3) eveneens gaststeden zouden zijn. Zouden. Want door het coronavirus en de bijkomende maatregelen werd het vertrek van de Vuelta in Nederland geschrapt. Dus geen Utrecht, maar start in Irún in het Baskenland. Voor het gemak zijn de drie etappes in Nederland geschrapt en de overige etappes in stand gehouden. De koers finisht dus op zondag 8 november in de Spaande hoofdstad Madrid. De etappes die eruit springen zijn dus nog steeds de aankomst bergop op de Tourmalet en de Angliru.

Wanneer is de Vuelta 2020?

We horen U het al denken? Maar wanneer is de Ronde van Spanje dit jaar dan? De Vuelta a España 2020 staat gepland van dinsdag 20 oktober tot en met zondag 8 november 2020 en zal daarmee de laatste de grote ronde zijn die in door het coronavirus zwaar op de schop gegooide wielerjaar 2020. De Ronde van Spanje 2020 zal dus twee dagen na de Ronde van Vlaanderen starten en heeft een kleine overlap met de Giro d’Italia.

 
 

Vuelta vorig jaar

Hoe verliep de Vuelta a España vorig jaar? Vorig jaar werd gewonnen door Jumbo-Visma renner Primož Roglič, die daarmee zijn eerste grote ronde op zijn naam schreef. Alejandro Valverde en Tadej Pogačar completeerden het podium van de Vuelta a España 2019.

Voorbeschouwing Vuelta 2020

Voorbeschouwing Vuelta a España 2020

Met zowel Chris Froome als Richard Caparaz voor INEOS Grenadiers en Tom Dumoulin en Primož Roglič voor Jumbo-Visma staat er weer een beoogd duel tussen deze twee grootmachten op het menu. Maar er verschijnen meer kanshebbers aan de start. De oudgediende Alejandro Valverde zal de Vuelta 2020 met maar één doel, winnen. Ook Enric Mas zal zich willen laten gelden in zijn thuisland. En wat kunnen we verwachten van Thibaut Pinot en Emanuel Buchmann?

Favorieten Vuelta a España 2020

In onze ogen is titelverdediger Primož Roglič de te kloppen man in de Vuelta a España 2020. De Sloveen van Jumbo-Visma, die lange tijd de Tour de France op zijn naam leek te schrijven, zal gemotiveerder dan ooit aan de start staan. Daarbij heeft hij de beschikking over Tom Dumoulin, die eveneens hoge ogen kan gooien als het gaat om een eindklassering in de Vuelta 2020.

Vuelta 2020

Wie zijn dan de grootste belagers van het top dup van Jumbo? Dan komen we, net als in de Tour de France, op voorhand uit bij INEOS Grenadiers. En in de naam van Richard Carapaz. Reed in 2019 naar een verrassende eindoverwinning in de Giro d’Italia – en had zijn titel dit jaar in een normale situatie zonder corona ook willen verdedigen. Door een herschikking in de koerskalender en een vormcrisis bij  Chris Froome en Geraint Thomas mocht de Ecuadoraan aantreden in de Tour, waar vooral de derde week hem vertrouwen geeft.

We schreven vormcrisis en Chris Froome in één zin, iets wat voor 2019 never nooit aan de orde zou zijn. Een verschrikkelijke valpartij in het Critérium du Dauphiné en bijkomende revalidatieproces verder is Froome aan de vooravond van de Vuelta 2020 weer terug. Kan hij weer vlammen zoals ooit?

Naast de renners van de Grote Twee zijn er natuurlijk nog tal van andere favorieten, te beginnen bij Enric Mas. Werd twee jaar geleden als sensatie nog heel knap tweede, maar kon vorig jaar weer geen potten breken – waardoor heel wielergek Europa hem afschreef.  Dit jaar herpakte hij zich in de Tour de France erg goed. Blijft hij in de Vuelta in die motion en laat het hem niet los? Wij hopen op Mas Mas Mas!

Favorieten Vuelta 2020 volgens Wieler-Koers.nl

*** Primož Roglič

** Richard Carapaz

* Enric Mas

Joker: Tom Dumoulin

Gran Salide Vuelta 2022?

Op vrijdag 14 augustus 2020 zou Utrecht het decor van de Gran Salida, waarbij Nederland voor het eerst sinds 2009 (Assen) weer gastheer zou zijn van de Spaanse rittenkoers. Utrecht zou hiermee ook een primeur hebben, het zou daarmee de eerste stad zijn, die alle 3 de grote ronde zou mogen ontvangen. De Domstad was in 2015 gastheer van Le Grand Départ van de Tour de France in 2015 en in 2010 finishte de tweede etappe van de Giro d’Italia al in Utrecht. Utrecht moet echter nog even wachten, hoogstwaarschijnlijk tot de Vuelta 2022, als deze alsnog in Nederland zal gaan starten.