Na de schitterende zege van Remco Evenepoel in de Ronde van Spanje kunnen wij wielerliefhebbers maar enkele weken bijkomen, want de najaars-wielerklassiekers komen er weer aan! De Ronde van Lombardije als afsluitende klassieker, maar eerst nog het WK wielrennen. Een van de leukste klassiekers en zeker een prominente. Zal Mathieu van der Poel voor het eerst sinds 1985 weer voor Nederlands succes zorgen? Of pakt Wout van Aert hem? Of kan Julian Alaphilippe voor de hattrick? En wat kunnen we verwachten van de kersverse Vuelta winnaar Remco Evenepoel? Vorig jaar was het in en rondom Leuven een groot feest, dit jaar is het WK in het Australische Wollongong! Wieler-Koers.nl presenteert de voorbeschouwing WK wielrennen 2022!
Voorbeschouwing WK wielrennen 2022
In navolging op onze collega’s van Voorjaarsklassiekers.be – hun voorbeschouwing favorieten wegwedstrijd WK wielrennen 2022 is ook de moeite waard – presenteren wij de voorbeschouwing WK wielrennen 2022, met de historie van de koers. Maar ook over de vloek van de regenboogtrui. En natuurlijk een overzicht met de favorieten voor de strijd om de regenboogtrui.
Historie: welke Nederlanders wisten het WK al te winnen?
Jan Janssen zijn ploegleider noemde het een maillot de merde. In wielertijdschrift Bahamontes werd het wielerwerkwoord Verottenbrossen van stal gehaald, naar Harm Ottenbros die in 1969 weliswaar op 21-jarige leeftijd verrassend het WK won, maar nadien niets meer klaarspeelde. En dan hebben we natuurlijk ook nog de legendarische Joop Zoetemelk die op z’n 38e (!) de regenboogtrui wint! Inderdaad, nog steeds de laatste Nederlander.
Maar ook Hennie Kuiper (foto onder, 1975) en Jan Raas (tweede foto onder, 1979 in Valkenburg) wisten de regenboogtricot te winnen.
Vloek van de regenboogtrui
Alessandro Ballan (2008), Mark Cavendish (2011), Philippe Gilbert (2012) en Rui Costa (2013). Vier renners die de laatste jaren na het veroveren van de wereldtitel een matig of zelfs slecht jaar kenden. Misschien dat ook Michal Kwiatkowski, de winnaar van 2014, erbij gerekend kan worden. Hij won weliswaar de Amstel Gold Race, maar verder reed de Pool een tegenvallend jaar na zijn titel. Vergeet ook Peter Sagan (2015) en zijn jaar 2016 niet?
Mads Pedersen (foto onder) was misschien nog wel de grootste pechvogel. Won het WK in 2019 en dacht heel het jaar 2020 te kunnen schitteren in de regenboogtrui, maar kon er door corona eigenlijk maar enkele maanden van genieten.
Last but not least de regerend wereldkampioen. Viel al eens, in het corona najaar van 2020, getooid in de regenboogtrui in de diepe finale, letterlijk, uit de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar was echter een waar rampjaar. Sloeg de Vlaamse klassiekers over om alles op het Waalse werk te focussen, maar kwam zwaar ten val in Luik-Bastenaken-Luik. Een gebroken schouderblad, klaplong en twee gebroken ribben tot gevolg. Eenmaal een beetje hersteld in rijdend om koershardheid en conditie op te doen voor het WK, viel Juju opnieuw letterlijk uit de Vuelta. Een ontwrichte schouder. Pure pech of opnieuw die verdraaide vloek van de regenboogtrui?
Deelnemers WK wielrennen 2022
Veelwinnaar Mathieu van der Poel is niet geheel onverrassend kopman bij Team NL, waar ook met Parijs-Roubaix 2022 winnaar Dylan van Baarle de runner-up van vorig jaar mee gaat Down Under. Ook titelverdediger Julian Alaphilippe zal er weer bij zijn, ook al zal die niet topfit zijn doordat hij letterlijk wegviel in de Vuelta. De kersverse Vuelta-winnaar Remco Evenepoel vloog direct na het binnenhalen van de eindzege business class richting Australië, de klepper die België de eerste zege in een grote ronde sinds 44 jaar schonk gaat zowel de tijdrit als de wegwedstrijd rijden. Die andere kopman van het Belgische kamp, Wout van Aert, rijdt dan weer alleen de wegwedstrijd.
Maar ook Tadej Pogacar – die Van Aert in Canada in Montréal nog klap gaf – heeft een doel gemaakt van het WK. En hoe zijn de benen van de puncheurs Biniam Girmay en Michael Matthews? Hoe komen de Spanjaarden en Italianen voor de boeg? En wie zijn de speerpunten van Denemarken, nu we weten dat Mads Pedersen forfait geeft. Eeuwig zonde, aldus de redactie van Voorjaarsklassiekers.be. De Trek-Segafredo spurter pakte het groen in de Vuelta waar hij als een raket ging en het parcours leek gemaakt voor hem. Datzelfde geldt voor Benoît Cosnefroy, die dan weer Quebec op zijn naam wist te schrijven. Afijn, ook zonder Pedersen en Cosnefroy staan bijna alle andere grote kleppers aan het vertrek.
Voorbeschouwing WK wielrennen 2022: de favorieten
We beginnen, chauvinistisch dat we zijn, met de Nederlanders. Mathieu van der Poel als kopman, Bauke Mollema en Dylan van Baarle als outsiders. Laten we beginnen met Van der Poel. Met Matje weet je het nooit. Fit, niet fit, in vorm, toch niet in vorm – om vervolgens de klinkers uit de straten te rijden en er iedereen af te rijden. De 27-jarige alleskunner van Alpecin-Fenix keerde in de Druivekoers terug in competitie, waarna hij nog zestig kilometer huiswaarts koerste. Won daarna de kermiskoersen Stadsprijs Geraardsbergen en Izegem Koerse te winnen en zal nog de GP de Wallonie en waarschijnlijk ook de Primus Classic rijden, voor hij vertrekt naar Australië. Aldaar zal MVDP ook deelnemen in de Mixed Relay. Opvallend en afsluitend detail: Van der Poel staat magerder dan ooit. Zal hij niet gewoon in blakende vorm aan de start verschijnen? We zullen hem, zoals gezegd, eerst kunnen aanschouwen in de mixed relay. Een tijdrit liegt nooit. En een ploegentijdrit is diepgaan tot en met. Hoe zal het Van der Poel vergaan?
Dan onze zuiderburen. De Belgen komen voor wat de wegrit betreft met twee kopmannen: zowel Wout van Aert als Remco Evenepoel hebben een beschermde status in de ploeg. Die eerste lijkt op basis van dit seizoen de grote favoriet voor de wereldtitel. Van Aert won dit jaar al negen wedstrijden. In het voorjaar zegevierde hij in Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Saxo Bank Classic, maar de alleskunner maakte vooral veel indruk in de voorbije Tour de France. In de Franse ronde won Van Aert drie etappes, was hij met afstand de beste in het puntenklassement en was hij als luxehelper zeer belangrijk voor de latere Tourwinnaar Jonas Vingegaard.
Dat Van Aert op schema ligt voor het WK, liet hij eerder al zien met winst in de Bretagne Classic, een Franse eendagskoers van WorldTour-niveau. Dat Wout van Aert zeker te kloppen is, zagen we in Canada. Zowel Benoit Cosnefroy als Tadej Pogačar verwezen Sterke Wout naar de ereplaatsen. Echter, dat Van Aert een van de topfavorieten voor de wegwedstrijd dit WK is – mag gezien zijn kwaliteiten duidelijk zijn.
Ook die andere kopman binnen de Belgische brigade, Evenepoel, verkeert momenteel in blakende vorm. De 22-jarige coureur, die met Luik-Bastenaken-Luik en de Clásica San Sebastián eerder al twee klassieke zeges op zak heeft in 2022, zal vleugels hebben met zijn recente overwinning in de Vuelta a España op zak. De Kannibaal van Schepdaal zorgde voor de eerste overwinning in een Grote Ronde voor België in 44 (!) jaar, waarna hij business class richting Down Under reisde.
Als Van der Poel of de Belgen willen zegevieren moeten ze wel afrekenen met tweevoudig Tour de France winnaar Tadej Pogačar. De Sloveen is in vorm, dat liet hij al zien in Canada toen hij in een rechtstreeks duel Van Aert klop gaf in de Grand Prix van Montréal. Dat Pogi met zelfvertrouwen en goesting naar Wollongong reist is zeker. Samen met de Ronde van Lombardije 2022 is het WK zijn doelen, deze najaarsklassiekers van 2022. Schrijf hem maar op!Met Van der Poel, Van Aert, Evenepoel en Pogačar is het eveneens uitkijken naar thuisrijder Michael Matthews. Zal dit jaar alles op zijn plaats vallen zodat Bling eindelijk die vette vis pakt? Of krijgen we een ‘andere verrassing’ en zullen we een eerste Afrikaanse wereldkampioen gehuldigd zien worden? Als het aan Biniam Girmay ligt, zal hij op het WK in Rwanda van 2025 de trui in Afrika houden. Maar waarom niet op het parcours van Wollongong dat sterk doet denken aan een Vlaamse klassieker. Go Bini!
Dan komen we tenslotte uit de regerend wereldkampioen, Julian Alaphilippe. Zoals geschreven, Ala kent een erg ongelukkig jaar met veel blessures en tegenslagen, het is dan ook de vraag of hij in de juiste vorm is en echt voor de knikkers kan mee doen dit WK wielrennen in Australië.Hij reed de Vuelta om aan zijn vorm te werken richting dat kampioenschap, maar viel daar ook weer uit. Wat kan de wereldkampioen in Wollongong?