Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022

Vamos ciclistas! De Vuelta 2022 is dit jaar wederom een ware pelgrimstocht van maar liefst 3.280,4 kilometer en het Nederlandse Utrecht kent de primeur. Utrecht is na het Grand Départ van de Tour de France van 2015 opnieuw gastheer van een grand tour – en omdat het ook gastheer was van de Giro d’Italia van 2000 zal Utrecht de enige stad zijn die ooit drie Grote Rondes mocht verwelkomen. Op Wieler-Koers.nl alle aandacht voor de Gran Salida in Utrecht en de totale start Vuelta 2022: La Vuelta Holanda – want het hele weekend is het drie dagen koers in Nederland! Op deze pagina blikken we vooruit met de voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022: de ploegentijdrit en en door Utrecht!

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022 - ploegentijdrit Utrecht

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022

Na twee jaar uitstel vanwege de coronapandemie zal het Vueltacircus vrijdag 19 augustus 2022 alsnog neerstrijken in het prachtige, wielergekke Utrecht! In de vierde grootste Nederlandse stad zal de 77e editie van de Ronde van Spanje worden afgetrapt, het startschot van La Vuelta Holanda. Want na deze eerste etappe waar een chrono in ploegverband wordt afgewerkt – de eerste keer sinds 2019 dat er weer een ploegentijdrit in de Vuelta a España is opgenomen – mag Nederland nog twee ritten organiseren: de tweede etappe is een rit in lijn van Den Bosch naar Utrecht en de derde etappe is een vlakke rit met start en finish in Breda. Afijn, eerst tijd voor La Gran Salida te Utrecht. Vamos chicos!

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022: ploegentijdrit Utrecht

We schreven het al, voor het eerst sinds 2019 staat er weer een ploegentijdrit op het menu in de Vuelta. Kun jij die vorige nog herinneren? Nou, de kleppers van Jumbo-Visma wel! Door water op het wegdek gingen enkele kleppers van het zwart-gele supermarkt equipe op de grond – gelukkig zonder erg.

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022 - Jumbo-Visma favorieten etappe 1 Vuelta 2022

Dat jaar, 2019, wist hun kopman de eerste van zijn reeks van drie overwinningen in het algemeen klassement van de Vuelta España te halen. We hebben het natuurlijk over de Sloveense klasbak Primoz Primož – die ook dit jaar weer de vijf uit vijf sterren mag verwelkomen in onze voorbeschouwing algemeen klassement Vuelta 2022! Terug naar de eerste etappe van deze Vuelta 2022. Laten we dieper in gaan op het parcours van etappe 1 Vuelta 2022 en antwoord geven op de grote vraag: welke ploegen zijn favoriet voor de zege in de ploegentijdrit te Utrecht ofwel wie zijn de favorieten etappe 1 van de Vuelta 2022?

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022: het parcours

Voor wij de favorieten etappe 1 van de Vuelta 2022 onder elkaar zetten, ontleden we eerst het 23.3 kilometer tellende parcours van deze ploegentijdrit. De start en finish zijn bij de bekende Jaarbeurs.

De route loopt, na de start, door het centrum via de Maliesingel naar de Blauwkapselweg in de richting van Overvecht. Na een U-bocht, fraaier kan niet hier in Uu, wordt koers gezet naar de Leidsche Rijn. Hierna wordt via de Meern weer terug gereden naar de Jaarbeurs, alwaar de balans kan worden opgemaakt. Welke ploeg zal succes mogen vieren en renner zal na afloop de rode trui mogen aantrekken?

Wat we wel al kunnen zeggen: de biljartvlakke wegen zullen zorgen voor hoge gemiddelde snelheden en de ware powerhouses zullen hier aan hun trekken komen. Maar opgepast, door de combinatie van een aantal flauwe en wat scherpere bochten zal ook de meer technische tijdritspecialist in zijn nopjes zijn met het parcours.

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022: de favorieten

We schreven het al. De laatste keer dat een Vuelta met een ploegentijdrit begon, was in 2019. De zege ging toen toch enigszins verrassend naar het Kazachse Astana – die Deceuninck-Quick-Step en Team Sunweb voor zich liet. Het was dus de ploegentijdrit waarin meerdere renners van Jumbo-Visma onderuit ging door het spekgladde parcours. Kunnen zij zich revancheren? De laatste ploegentijdrit in een grand tour was de TTT in de Tour de France 2021 door de straten van Brussel. Met als winnaar? Juist, Team Jumbo-Visma.

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022 - Astana Vuelta 2019

Maar goed, Jumbo heeft nog niet gewonnen. Ook Team BikeExchange-Jayco, Quick Step Alpha Vinyl, INEOS Grenadiers en Team DSM zijn van oudsher altijd gevaarlijk in dergelijke disciplines en vlak – dit maal dan echt niet – ook Astana niet uit.

Ten slotte, nog een wilde voorspelling van de burelen van Wieler-Koers.nl. Jumbo-Visma wint de ploegentijdrit en aangezien Rohan Dennis als eerste over de finish bolt mag hij het rood aantrekken, zodat hij net als in de Tourstart van 2015 de absolute winnaar en gevierde man van de dag wordt. What are the odds?

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022 - Rohan Dennis 2015 Utrecht