Parcours Tour de France 2020: week 3

Na de eerdere voorbeschouwingen van de eerste week en de tweede week van de Tour de France, geven wij je hierbij een uitgebreide voorbeschouwing van de slotweek van de Tour de France 2020

Slotweek Tour de France 2020

Alsof de eerste en tweede week nog niet zwaar genoeg was, worden in de derde en laatste week van de Tour de France 2020 alle registers open getrokken. Maar liefst drie aankomsten bergop, waaronder de beslissende individuele klimtijdrit in etappe twintig naar La Plance Des Belles Filles.

Etappes week 3 Tour de France 2020: meteen spektabel na rustdag

In de zestiende etappe van de Tour de France 2020, welke wordt verreden op dinsdag 15 september 2020, krijgen de renners in een 164 kilometer lange koers meteen weer een aantal flinke cols voor de kiezen, waarbij de De Col de Porte en de La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte de taaiste zullen zijn. Op de laatst genoemde heuvel zijn bovenop 8, 5 en 2 bonificatieseconden te behalen. Datzelfde geldt op de meet in Villard-de-Lans, al is de organisatie hier nog wat scheutiger: 10, 6 en 4. De aankomstplaats is overigens een bekende in de Tour, onder andere Erik Breukink (de 33,5 kilometer tellende klimtijdrit in 1990) en ook Lance Armstrong (die een dubbelslag sloeg in 2004 door er de etappeoverwinning én het geel te pakken) wisten hier al te winnen.

Lance Armstrong Tour de France 2020

Dak van de Tour de France 2020 op de Col de la Loze

Woensdag 16 september 2020 wordt in de zeventiende etappe voor het eerst in de historie van de Tour de France de Col de la Loze beklommen. Het was echter ook niet zo gek dat de top van deze col nog nooit is aangedaan, daar pas sinds afgelopen juni de laatste 6 kilometer geasfalteerd en toegankelijk voor wielrenners zijn gemaakt. De klim is maar liefst 21,5 kilometer lang en kent enkele stukken met een stijgingspercentage van 20%. En dan zal je bijna vergeten dat in deze zelfde etappe ook nog de Col de la Madeleine (17,1 kilometer lang en een stijgingspercentage van gemiddeld 8,4%) op het menu staat. Hoezo, het is koers!

Helemaal bovenop, op de finish, zijn eveneens 10, 6 en 4 bonificatieseconden te behalen. Wie zal toeslaan op het dak van de Tour de France 2020?

Verraderlijke etappe met vijf gecategoriseerde klims

Even bijkomen van de beklimming van de Col de la Laze zit er niet in. Sterker nog, we gaan donderdag 17 september 2020 gewoon weer een hele mooie koersdag tegemoet. Deze achttiende etappe staan namelijk vijf gecategoriseerde beklimmingen op het menu. De etappe van Méribel naar La Roche-sur-Foron is als erg verraderlijk te bestempelen. Klassementsmannen moeten de dag op de hoede zijn, aanvallers zullen hier graag nog willen toeslaan.

Slotweek Tour 2020: Sprinters weer even aan zet in de laatste vrijdag van de Tour

De voornaamste reden dat aanvallers etappe 18 naar La Roche-sur-Foron met rood omcirkelen, is omdat dit voor hen zeer wellicht de laatste mogelijkheid tot een dagsucces is. Vrijdag 18 september 2020, als etappe 19 de koerskaravaan van Bourg-en-Bresse naar Champagnole voert, zullen de rappe mannen die nog in koers zijn weer aan zet zijn. Op de finish in De Parel van de Jura zijn nog 10, 6 en 4 boni’s te verdienen – maar wij verwachten hier geen hevige strijd tussen klassementsrenners. Eerder een herhaling van 2014, waar destijds Alexander Kristoff zijn rivalen Peter Sagan en Arnaud Démare eraf legde. Welke coureur heeft nog goesting en kan hier zijn neus aan het venster stegen?

De beslissing op de steile La Plance des Belles Filles

De enige tijdrit van de Tour de France 2020. Maar wat voor één. Een individuele klimtijdrit op La Plance des Belles Villes, een loodzware laatste etappe waar zomaar nog grote verschuivingen in het klassement kunnen voordoen. La Planche, de laatste jaren uitgegroeid tot een welkome aankomst in de Tour de France, is een heerlijke Vogezencol dat op deze zaterdag 19 september decor is van een race tegen de klok van 36 kilometer.

Slotstuk op de kasseien van de Champs-Élysées in Parijs

Geheel volgens traditie zal de Tour de France 2020 afsluiten op de Champs-Élysées in Parijs, waar in deze 122 kilometer tellende etappe start in Mantes-La-Jolie, zowel de nodige champagnes voor de gele truidrager als een koninklijke massasprint centraal staat.

Champs-Élysées Parijs Tour de France 2020