Parcours Tour de France 2020: week 1

De door de corona geteisterde 107e editie van de Tour de France zal hoe dan ook historisch worden. Een Tour met minder publiek in een gemaskerde ambiance. Daarnaast is het parcours van de Tour de France 2020 ongekend. Het parcours is de meest bergachtige editie in de Tour ooit en in de eerste week zal er al de nodige heuvel- en bergen moeten worden bedwongen.

Hierbij zullen wij het parcours van de Tour de France 2020 kort samenvatten en per week de belangrijkste en in onze ogen meest spectaculaire etappes nader toe lichten. Een voorbeschouwing op de etappes van de Tour de France 2020!

Etappes Tour de France 2020

De parcoursbouwer van de Tour de France 2020 heeft flink uitgepakt, zowel de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Alpen, de Jura en de Vogezen worden aangedaan. Tel daarbij redelijk wat nieuwe klimmetjes en een recordaantal hoogtemeters bij op en spektakel is gegarandeerd.

Dat zal echter al meteen in de eerste week losbarsten, als op zondag 30 augustus het al meteen klimmen geblazen zal worden. Ook in de eerste week zal etappe 4 (dinsdag 1 september naar Orcières-Merlette) en etappe 6 (donderdag 3 september naar Mont Aigoual) al bergop finishen. Het is koers!!

Parcours Tour de France 2020: klimmen geblazen in de eerste week

Na het Grand Départ in Nice, met twee keer de Côte de Rimiez als scherprechter, kunt u zondag 30 augustus al met rood omcirkelen. Dit is namelijk al meteen de eerste bergetappe. Inderdaad, het parcours van de Tour de France 2020 is spekatulairder dan ooit. Op het menu staan de Col de la Colmiane, de Col de Turini en de Col d’Èze, die we kennen uit Parijs-Nice. Met ook nog eens bonificatiepunten op de Col des Quatres Chemins en een finish na een afdaling staat ons een verrukkelijke finale te wachten. Zal Julian Alaphilippe hier meteen een dubbelslag kunnen slaan?

Julian Alaphilippe Tour de France 2020

Na het eerste weekend zal de Tourkaravaan landinwaarts trekken, waar maandag 31 augustus (hoogstwaarschijnlijk) de sprinters aan zet zullen zijn. Een dag later, op dinsdag 1 september, is het in de vierde etappe al meteen raak: de eerste aankomst bergop. Een heerlijke slotklim naar Orcières-Merlette. Bestempeld als eerste categorie en een lengte van zeven kilometer en een stijgingspercentage van 7%. Zien we hier meteen een schifting in het klassement en gaan de Grote Matadoren Primož Roglič, Egan Bernal of Tadej Pogačar een gooi doen naar het geel?

Opnieuw sprinterskansen in Privas

Woensdag 2 september zal volledig in het teken van de sprinters staan, als we in 183 kilometer van Gap naar Privas zullen koersen. Maar wacht, er is kan op mistral dus kom maar door met een waaieralarm. Daarbij is de aankomst ligt hellend, dus sterke jongens als Peter Sagan, Wout van Aert en Greg van Avermaet zullen hier bij de pinken zijn!

Gap, dat is inderdaad een veelvoorkomende aankomst- of vertrekplaats in de Tour. Zo won Matteo Trentin er vorig jaar en kennen we Gap van de verschrikkelijke valpartij op vier kilometer van de finish in Gap van Joseba Beloki in 2003, toen Lance Armstrong zichzelf als volleerde mountainbiker door de knollentuin wist te manoeuvreren.

Finish op hoogte in het Centraal Massief

Beter zorgt u ervoor dat u donderdag 3 september in de middag geen belangrijke afspraken heeft staan. Of zoals Thijs Zonneveld zou zeggen, lekker met je joggingbroek op de bank liggen. Want etappe 6 die begint in Le Teil finisht 191 kilometer verderop op de Mont Aigoual, een ligt oplopende helling van 14 kilometer. De Mont Aigoual, die kennen we toch van de De Renner van Tim Krabbé? Juist, inderdaad. De organisatie heeft echter met de toevoeging van de Col de la Lusette (eerste categorie beklimming) ervoor gezorgd dat het de laatste 34 kilometer van de koers smullen gaat worden.

Sprintersvoer, maar oppassen voor waaiers

De zevende etappe (vrijdag 4 september 2020) zullen de sprinters weer aan zet zijn. De Caleb Ewans, Giacomo Nizzolo’s en Sam Bennetts van het peloton moeten pakken wat ze pakken kunnen, veel kansen zullen zij niet krijgen.

Loodzware korte, maar krachtige Pyreneeënrit

Een dag later (zaterdag 5 september 2020) zullen zij namelijk geen enkele kans van succes hebben, als we drie loodzware beklimmingen op het menu krijgen. Deze Pyreneeënrit eindigt dan wel met een afdaling, vooral de combinatie van de Port de Balès en de Col de Peyresourde is loodzwaar. Op de top van de laatst genoemde col, op twaalf kilometer van de meet, zijn bonificaties te verkrijgen. Kom maar weer door met die joggingbroek-setting van Thijs!

Kans op verrassingen in korte verraderlijke etappe

Kort (153 kilometer) maar kansen op verrassingen op de laatste dag (zondag 6 september 2020) voor de eerste rustdag. Onderschatten moet je deze negende etappe zeker niet, want er staan een paar verraderlijke beklimmingen, zoals de Col de la Hourcère en Marie Blanque (met de laatste vier kilometer een gemiddelde stijgingspercentage à 12 procent). Als je hier een slecht moment hebt ben je gezien…