Tour de France 2020

 
 

 

 
 

De Tour de France. Vormt samen met de Giro d’Italia (mei) en de Vuelta España (augustus) de Grote Drie, maar is toch eigenlijk de meest belangrijke.

Door het coronavirus is de Tour de France verplaatst van eind juni naar eind augustus. Hoewel nog steeds niet zeker van doorgang (uiteraard zullen de autoriteiten in Frankrijk eerst de UCI toestemming moeten geven), staat de Tour de France 2020 nu van 29 augustus tot 20 september op het programma, aldus het concept van de nieuwe UCI wielerkalender 2020. De grote vraag rijst: zal de 107e editie van Le Grande Boucle nog daadwerkelijk in 2020 worden verreden?

Parcours Tour de France 2020

De Tour de France 2020 zal tegen de klok in worden verreden en het noorden van Frankrijk links laten liggen, maar doet alle vijf de bergketens van het land aan.

Grofweg voert de Tour de France 2020 van de Provence naar de Cevennen en Pyreneeën, waarna de koerskaravaan langs de Atlantische kust noordwaarts trekt. Nog voor Bretagne gaat het westwaarts over het Centraal Massief voor een Grande Finale in de Alpen, Jura én een afsluitende klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles op de laatste zaterdag.

Etappe één en twee hebben Nice als start- en aankomstplaats, waar het Grand Départ zowel begint als eindigt op de Promenade des Anglais – waar ook de finish ligt van de jaarlijkse voorjaarskoers Parijs-Nice.

Dag twee is eveneens een interessante dag, daar al direct vanuit Nice het bergachtige achterland wordt ingetrokken en met de Col de la Colmiane (16,3 km aan 6,2%), de Col de Turini, de Col d’Eze (7,8 km aan 7%) en de Col des Quatre Chemins (5,5 km aan 5,5%) al de nodige beklimmingen op het menu staan.
Het komt niet vaak voor dat er al zo vroeg in de Ronde van Frankrijk zoveel moet worden geklommen. C’est Koers!

 

Al in de vierde etappe zal in het skioord Orcières-Merlette de eerste aankomst bergop plaats vinden en ook daarna blijft het klimmen geblazen.

Enkele etappes die op voorhand eveneens uit het oog springen zijn de Pyreneeënritten van zaterdag 4 juli en zondag 5 juli (update: deze staan in het nieuwe programma op zaterdag 5 september en zondag 6 september 2020).

Etappe 8, op zaterdag, voert van Cazères-sur-Garonne naar Loudenvielle en kent 3 beklimmingen. Een dag later, in etappe 9 van Pau naar Laruns zullen de renners driemaal stijgen naar een hoogte boven de 1.000 meter.

De 2.304 meter hoge Col de la Loze is het dak van de Tour de France 2020, deze beklimming zit in de grote Alpenrit naar Méribel op woensdag 15 juli. Een dag later krijgen de renners op weg naar La Roche-sur-Foron, net als in 2018, met het Plateau des Glières een onverharde weg voorgeschoteld.

Het slotstuk van de Tour ligt op La Planche des Belles Filles. Op de één-na-laatste dag is de Vogezen-berg van 5,9 kilometer à 8,5% is de afsluiter van een tijdrit van 36 kilometer (de enige klimtijdrit kilometers van de 107e editie van de strijd om het geel).

Voorbeschouwing Ronde van Frankrijk 2020

 

 

Ruim voor aanvang van de Tour de France 2010 blikken we vooruit met een voorbeschouwing van de strijd om de gele trui en de beste tips voor uw wieler poule. Want of u meedoet met de Tourpoule van de plaatselijke kroeg of Scorito – op Wieler-Koers.nl bent u aan het juiste adres!

 

Favorieten Ronde van Frankrijk 2020

Het zou een klassieke Clásico op wielen moeten worden, een strijd tussen drie klasbakken van Team Ineos versus Jumbo Visma. Echter, door het wegvallen van Chris Froome en Geraint Thomas aan de Britse zijde (beiden zijn niet fit genoeg en worden ingezet in respectievelijk in de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië) en Steven Kruijswijk aan de Nederlandse kant – zijn de kaarten anders geschud. Wie zijn de topfavorieten?

*** Primož Roglič
** Egan Bernal
* Tom Dumoulin
Joker: Tadej Pogačar

Vorige edities:

Tour de France 2019

De Tour de France 2019 was na jaren van tamelijk saaie edities eindelijk weer een waar spektakelstuk, met elke dag verrassingen of vertier. Mede dankzij een fantastische eerste week van Jumbo-Visma en twee agressief rijdende Franse aanvallers. Vanaf het Grand Départ in Brussel tot en met de eerste rustdag was Team Jumbo-Visma heer en meester.

De verrassing met het eerste Nederlandse geel sinds 1989 van Mike Teunissen, een formidabele ploegentijdrit een dag later, een sprint overwinning van de in de eerste etappe onfortuinlijke gevallen Dylan Groenewegen en drie dagen later een sublieme sprintzege van Wout van Aert in de waaieretappe naar Albí.

Tour de France 2020

Ondertussen greep Julian Alaphilippe, die ook al in het voorjaar met winsten in Strade Bianche, Milaan Sanremo en de Waalse Pijl heer en meester was, de macht en hoopte heel Frankrijk stiekem op eindelijk weer een Franse Tourwinnaar, de eerste sinds Bernard Hinault in 1985. De rasaanvaller van Deceuninck-Quick Step wist tijdens de derde etappe in de Champagnestreek al te winnen en het geel te veroveren, vermande zich op La Planche des Belles Filles, raakte hier weliswaar de gele tricot even kwijt aan Giulio Ciccone, maar pakte het twee dagen later door een aanval op de Côte de la Jalierre weer terug. Door een formidabele zege in de tijdrit rond Pau én een geen grootste verliezen in de eerste Pyreneeënritten, ging Juju met een voorsprong van 1.35 minuut de laatste week in.

Naast Alaphilippe kenden de Fransen met Thibaut Pinot nog een smaakmaker. De ervaren klimmer herpakte zich met een fraaie zege op de Tourmalet na eerdere tijdverlies en leek zich serieus te mengen in het strijd voor tenminste een podiumplaats. Voor Pinot viel het doek echter in de negentiende etappe, toen hij huilend moest afstappen door een twee dagen eerder opgelopen blessure. Voor Juju viel het doek eveneens.

In de uiteindelijk door extreem slecht weer ingekorte etappe was het Egan Bernal die de macht greep en een dag later, in een wederom ingekorte etappe, naar Val Thorens hield de Colombiaan stand en ging het lichtje van Alaphilippe dan toch uit. Hierdoor kukelde dé smaakmaker van de Tour de France van 2019 van plaats twee op het podium naar plaats vijf.

In de slotetappe naar Parijs gebeurde geen gekke dingen, waardoor Bernal Team Ineos alsnog het geel bezorgde (voor de vijfde maal op rij en voor de Britse equipe van David Brailsford de zevende eindzege in de Tour de France).

Favorieten Tour de France 2020

Team Ineos wist in de editie van verleden jaar dan weliswaar opnieuw de gele trui mee naar Engeland weten te halen, maar het moge duidelijk zijn dat er enkele kleine scheurtjes zijn ontstaan in de hegemonie van kamp Froome en co.

Natuurlijk, indien Chris Froome er dit jaar weer top fit staat kennen we daarmee één van de super favorieten – die zomaar eens ploegmaat en grootste concurrent tegelijk kan zijn van titelhouder en supertalent Egan Bernal. Voeg daar een afgetrainde Geraint Thomas en aanwinsten Esteban Carapaz en Rohan Dennis en je hebt een droom equipe. Maar de vraag rijst: hoe topfit zal Froomey aan de start verschijnen? Kent Bernal weer een super jaar en zal alles voor hem op de plaats vallen? En hoe gedisciplineerd is ‘G’.

Een team dat zeker even sterk aan de start zal verschijnen is Jumbo-Visma. Roglic, Dumoulin, Kruiswijk. Helpers De Plus, Gesink en Van Aert en Martin op het vlakke. Ga er maar eens voor zitten. Show tussen ineos en jumbo. En wat te denken van Lopez.