Strade Bianche 2023

In de week na Het Openingsweekend waar in de Omloop het Nieuwsblad 2023 en Kuurne Brussel Kuurne 2023 de eerste Vlaamse kasseien en hellingen zijn bedwongen, daalt de wielerkaravaan af naar het land van de opera. Een nieuwe klassieker in een oud jasje. Het Zesde Monument. Louter lofzang voor die schitterende klassieker in een betoverend Toscaans decor dat een prachtige finale en finish kent in het middeleeuwse Piazza del Campo te Siena. Wieler-Koers.nl blikt uitgebreid vooruit met deze voorbeschouwing én een overzicht van de favorieten Strade Bianche 2023! Andiamo!

Voorbeschouwing Strade Bianche 2023

Strade Bianche is een wedstrijd die tot de verbeelding spreekt. Een Toscaanse helletocht door een landschap als een ansichtkaart. Maar liefst 3500 hoogtemeters in 184 kilometers en daarin elf flinke stroken grint. En juist de combinatie van de hoogtemeters en die stroken, steratto, maakt de Strade Bianche – letterlijk vertaald witte wegen – o zo zwaar. Maar, ook, o zo heroïsch!

Historie Strade Bianche

Strade Bianche kent haar oorsprong dankzij Giancarlo Brocci. De geestelijk vader van de voorjaarsklassieker bedacht de koers als schreeuw om aandacht. Waar in Noord-Frankrijk de kasseien sinds jaar een dag beschermd erfgoed zijn dankzij haar monumentale status door Parijs-Roubaix – is de sterrati dat in Toscane dankzij Brocci ook. In de strijd tegen asfaltering bedacht de Italiaan een format waarin met oude vintage fietsen over de Toscaanse witte wegen moest worden gefietst. L’Eroica was geboren. Toen de Italiaanse bank Monte dei Paschi er ook brood in zag was Monte dei Paschi L’Eroica geboren. Een unieke klassieker, gesitueerd in het najaar op de wielerkalender, die voor het eerst werd gereden in 2007.

Nadat Alexander Kolobnev de eerste editie won, kreeg het in 2008 gelijk met Fabian Cancellara een grote naam als winnaar. Spartacus mag zich dan ook Mister Strade Bianche noemen, want ook in 2012 en 2016 won de Zwitser. Van de zestien verreden edities werd de Strade eenmaal door een Nederlander gewonnen: in 2021 reed een majestueuze Mathieu van der Poel naar de overwinning.

Een blik op de erelijst van Strade Bianche spreekt boekdelen. Kijk alleen al naar de laatste vijf edities. Tiesj Benoot die in extreem barre weersomstandigheden de heröische editie van 2018 wint. Een oppermachtige Julian Alaphilippe in een stoffige editie in 2019. Een ijzersterke Wout van Aert in die zware zomereditie in coronajaar 2020. De indrukwekkende explosiviteit waarmee Mathieu van der Poel de editie van 2021 wint. En de grootse solo van Tadej Pogačar verleden jaar. Het is logisch dat deze koers in hele korte tijd hoog staat op het lijstje van klassiekers die je op je palmares wil hebben! Wie zijn de favorieten Strade Bianche 2023?

Favorieten Strade Bianche 2023

Julian Alaphilippe. Wout van Aert. Mathieu van der Poel. Tadej Pogačar. De laueraten van 2019 tot en met verleden jaar, ze zijn er allemaal bij. En deze Grote Vier zullen ook stuk voor stuk met maar één doel naar Toscane afreizen: de Strade Bianche voor de tweede maal bijschrijven!

We beginnen met de titelverdediger. Die stuude dan weliswaar zijn kat naar de UAE Tour, in de Spaanse gravelkoers Jaén Paraiso Interior (resultaat).

De Nederlandse en Vlaamse wielerliefhebbers kijken weer reikhalzend uit naar een nieuw duel tussen de Strade Bianche winnaars van 2021 en 2020: exact een maand na hun laatste treffen op het WK Veldrijden zullen Mathieu van der Poel en Wout van Aert opnieuw hun degens kruisen.

Criticasters van de Belg zullen wijzen op een deuk in vertrouwen, Van Aert zelf wil daar niks van weten. De Belg van Jumbo-Visma kan dan ook de beste adelbrieven voorleggen. Na vier keer deel te hebben genomen werd Van Aert respectievelijk derde (2018 en 2019), winnaar (2020) en vierde (2021). Verleden jaar werd een andere aanloop naar de kasseien monumenten verkozen, waardoor Van Aert weer terug is in zijn geliefde Strade. Gaat hij opnieuw zegevieren?

Dan moet dus inderdaad worden afgerekend met zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel. Een nieuw duel tussen de Grote Twee op de oplopende Via Santa Catarina met een eindsprint op de Piazza del Campo hartje Siena? Wat een droomscenario zal dát zijn!

Iemand die daar een stokje voor wil steken is Julian Alaphilippe. De springveer van Soudal-Quick Step mag dan weliswaar de Ronde van Vlaanderen als ultieme doel hebben dit voorjaar, de Strade Bianche 2023 schrijft hij maar al te graag bij al is het alleen al om zich te revancheren na die valpartij verleden jaar.

Wie zijn nog meer in vorm?

Verder in de rij van de schaduwfavorieten zijn de oud-gedienden en oud-winnaars Michał Kwiatkowski en Zdeněk Štybar twee klasbakken om rekening mee te houden. Kwiato wist de koers zelfs tweemaal te winnen, Styby reed in zes van de zeven deelnames keurig naar een top-tien klassering.

Tiesj Benoot (zoals eerder benoemd dus een oud-winnaar) en ook Greg van Avermaet zijn twee Belgische kleppers die je ook punten kunnen opleveren. De Jumbo-Visma renner reed al viermaal naar een stek binnen de top-10 en Golden Greg zelfs achtmaal.

Last but not least breken we hierbij (weer) een lans voor Quinn Simmons. Reed vorig jaar een uiterst sterke editie waar hij zevende werd. Met een beetje geluk aan zijn zijde kan de Trek-Segafredo renner dit jaar mogelijk een gooi naar het podium doen?