Start Vuelta 2022: La Vuelta Holanda

De Vuelta 2022 is dit jaar een pelgrimstocht van het Nederlandse Utrecht naar de Spaanse hoofdstad Madrid. Je leest het goed, het wielergekke Utrecht is na het Grand Départ van de Tour de France van 2015 opnieuw gastheer van een Grote Ronde. En alsof dat nog niet genoeg is zal La Vuelta Holanda ook twee dagen Noord-Brabant aan doen. Wieler-Koers.nl is er bij en blikt hierbij alvast uitgebreid vooruit! Vamos, venga, vamos!

Vuelta-2022-Utrecht-vooruitblik

Start Vuelta 2022: Utrecht gastheer ploegentijdrit en pakt record

Echter pakt de stad ook een primeur. Nog nooit was een stad gastheer van alle drie de Grand Tours – maar Utrecht zal na de Gran Salida van de Vuelta a España 2022 als enige zijn die dat wél was. En dat in een tijdsbestek van nog geen dertien jaar. Tijdens de Gironingen, de Giro d’Italia van 2010 startte in de studentenstad in het gelijknamige provincie Groningen, diende Utrecht als aankomst plaats van etappe 2 en de door Rohan Dennis gewonnen openingstijdrit van de Tour 2015 door de prachtige Utrechtse straten voelen nog steeds als de dag van gister aan. En nu, vrijdag 19 augustus, zal de Vuelta-karavaan na twee jaar uitstel vanwege de coronapandemie alsnog neerstrijken voor de start van haar 77e editie. La Gran Salida de Vuelta Holanda!

Voorbeschouwing Vuelta 2022 etappe 1 openingstijdrit Utrecht

Waar in 2015 de stad nog als gastheer van de individuele tijdrit diende, zal vrijdag 19 augustus een ploegentijdrit van 23,3 kilometer worden afgewerkt. Zo start de Vuelta a España 2022 voor het eerste sinds 2019 weer met een chrono tegen de klok voor ploegen. Menig wielerliefhebber of -kenner weet inderdaad nog. Dat was de ploegentijdrit waar de latere Vuelta winnaar Primoz Roglic met diens ploeg Jumbo onderuit ging door water op het wegdek. Zal het dit jaar payback time zijn en zullen de tijdrit kleppers van de Veghelse supermarktketen net als in de TTT van de Tour 2021 door de straten in Brussel opnieuw de benen laten spreken? Lees hier ook de uitgebreide voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022! Hieronder gaan we verder met de tweede en derde etappe binnen de Start Vuelta 2022: La Vuelta Holanda special! 

Start Vuelta 2022: wie pakt de berg trui op de Alto de Amerongse Berg?

Na de ploegentijdrit in Utrecht staat zaterdag 20 augustus met de tweede etappe een rit in lijn van Den Bosch naar (opnieuw) Utrecht op het menu. Het peloton wacht een 175 kilometer tellende koers dat een biljartvlak parcours kent. Althans, zo zullen de Spaanse klimmers en andere klassementsrenners die de geitenpaden waar de percentages naar de 30 schieten gewend zijn. Want hoewel volgens de rittenboek en organisatie zo vlak als een dubbeltje, doemt daar na ruim honderd kilometer die verdoemde Alto de Amerongse Berg niet op? Juist! En hier valt mee te wat te halen ook! Met de eerste berg trui van de Vuelta a España 2022 ligt hier een prachtig mooie prijs voor het grijpen. Gaan we Koen Bouwman of Dylan van Baarle hier in de ontspanning zien zodat de blauw-witte maillot blanco con puntos azules mag worden aangetrokken? Lees de voorbeschouwing etappe 2 Vuelta 2022 hier!

Start Vuelta 2022 La Vuelta Holanda

Start Vuelta 2022: wielergekte en waaier alarm in West-Brabant

Na de ploegentijdrit in en rondom Utrecht en de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht – met de nu al heroïsche passage over de Alto de Amerongse Berg – is de koek nog niet op. Nee, de koers komt thuis! Allee, komt de koers naar Vlaanderen, horen we onze collega’s van Voorjaarsklassiekers.be opnieuw zeggen.

Neen. De derde en laatste etappe van La Vuelta Holanda 2022 start en finisht in De Parel van het Zuiden. Deze vlakke rit – Breda – Breda – is met 193 kilometer de langste rit van de Vuelta 2022 – is een hommage aan wielergek West-Brabant. Lees hier de voorbeschouwing etappe 3 Vuelta 2022!

Voorbeschouwingen per etappe

Alles weten over de etappes Vuelta? Ga dan hieronder rechtstreeks naar de specifieke voorbeschouwingen:

Voorbeschouwing etappe 1 Vuelta 2022
Voorbeschouwing etappe 2 Vuelta 2022
Voorbeschouwing etappe 3 Vuelta 2022