Ronde van Vlaanderen 2023

De Ronde van Vlaanderen is de alfa en omega van het Vlaamse wielrennen. De eerste zondag van april is het in Vlaanderen Elfstedentocht en Koninginnedag ineen. Trotse Dorpen van de Ronde stromen vol, buurten rondom de fameuze beklimmingen lopen uit, viptenten stromen vol. De fusten Kwaremont zijn niet aan te slepen. Heel Vlaanderen staat zondag 2 april 2023 een dag stil. Want dan is het tijd voor de Ronde van Vlaanderen 2023! 

Ronde van Vlaanderen 2023

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023

Naast de uitgebreide voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 van ons grote broer Voorjaarsklassiekers.be presenteren wij hier op Wieler-Koers.nl eveneens een overzicht met de favorieten en dark horses. Wie zijn de favorieten Ronde van Vlaanderen 2023

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023 Grote Drie

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023

Waar de Belgen (terecht?) hun Wout van Aert naar voren schrijven als dé te kloppen man, beschouwen wij Mathieu van der Poel als dé favoriet voor de Ronde van Vlaanderen 2023. Zelfs de Vlaamse analist Michel Wuyts – die normaal gesproken zijn enthousiasme over Van Aert niet onder stoelen of banken schuift – gaf in de podcast Wuyts & Vlaeminck van Het Laatste Nieuws aan dat in zijn ogen Van der Poel 70% kans op winst heeft zondag. Maar één ding is zeker, de Ronde van Vlaanderen is op het lijf geschreven van MVDP.

Als geen ander gedijt hij bij de vele obstakels die elkaar in korte tijd opvolgen, zijn recuperatievermogen is daarbij ongekend sterk. Met respectievelijk een vierde, eerste, tweede en eerste plaats kan de titelverdediger de beste adelbrieven voorleggen. Wie klopt Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen?

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023 - Mathieu van der Poel

Dan kom je uit bij twee mannen. Te beginnen met Wout van Aert. “Ik moet just niks” liet-ie na afloop van de E3 Saxo Classic optekenen. Doelend op de vele kritieken die hij in Vlaanderen kreeg en nog steeds krijgt. Dankbaar voor hun nieuwe wielergod? Nee, kritisch tot het bot. Of het wieleranalisten Dirk de Wolf of José de Cauwer zijn, of oud-profrenners Johan Museeuw en Tom Boonen. De druk voor Wout van Aert in zijn thuisland is ongekend hoog. Allen wezen naar zijn leeftijd en de hiaten op zijn palmares.

Bergritten, tijdritten én sprints winnen de Tour de France? Allee, das mooi. Maar het gaat om de Monumenten of om de regenboogtrui. Dit jaar moet alles wijken voor of de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Na zijn eclatante zege in de E3, waar hij zowel Matje als Pogi klopte, is zijn vertrouwen en moraal weer hoog. Tel daar nog de suprematie bij in Gent-Wevelgem en je kan stellen dat Wout klaar is voor de Ronde.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023 Wout van Aert 

Zeg je dit wielervoorjaar Van der Poel en Van Aert – dan zeg je automatisch ook Tadej Pogačar! De Sloveen is de belichaming van de weelde die we als wielerliefhebbers kennen anno 2023. Een Tour de France winnaar die in de Ronde van Vlaanderen meedoet om de prijzen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Samen met de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be zal je ons zondag weer op het Kwaremontplein aantreffen. Met een Duvel of Westfleteren in de hand voor het grote scherm van Café in de Zon. Bij de portie varkenswangetjes zullen we extra mayonaise bestellen. En die uitdelen vlak voor de derde passage op de Oude Kwaremont. Het zal nodig zijn. Tadej gaat iedereen aan frittn rijden!

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023 - Grote Drie Tadej Pogacar

Achter deze drie motoren dichten we Matej Mohoric de meeste kansen toe. Waar Kasper Asgreen in 2021 vriend en vijand verraste door Van der Poel te kloppen op de meet aan de Minderbroedersstraat – kijken wie niet raar op als Mohoric een Devolderke doet? Terug naar 2009. Waar Fabian Cancellara, Tom Boonen of Filippo Pozzato de favorieten waren, liep Stijn Devolder er mee heen. De hardrijder van van Bahrain – Victorius is aan een uitstekend voorjaar bezig én eveneens gemaakt voor de Vlaamse kasseien. Zelf heeft hij van Parijs-Roubaix zijn absolute doel gemaakt, maar opgepast. Vlak de sterke Sloveen niet uit.

Mads Pedersen krijgt van ons de laatste ster. De wereldkampioen van Harrogate in 2019 werd in de in door Niki Terpstra gewonnen Ronde van Vlaanderen editie van 2018 erg knap tweede, weet hoe je vaart maakt over de kasseien en is rap aan den arrivee. Maar de grote vraag van zowel Mohoric als ook Pedersen gaat zijn: hoe kloppen we De Grote Drie?

Ronde van Vlaanderen 2023 - Mads Pedersen

Dan de dark horses. We beginnen met het Groupama-FDJ klassenbakken Stefan Küng en Valentin Madouas. Net als Mohoric zegt Küng zelf dat Parijs-Roubaix hem nóg beter ligt, daar zal-ie dan ook zijn tweede plek van verleden jaar willen verbeteren. Maar vergeet niet, de Zwitser werd hier vorig jaar gewoon vijfde en toonde in de E3 Saxo Classic met een zesde plek ook opnieuw in vorm te zijn. Mocht je hem spelen in de Scorito pool, de komende zondagen meenemen in je rij. Mocht je hem in je pronostiek maar éénmaal opschrijven, bewaar hem maar voor Roubaix. Iemand die je dan wél zondag kan meenemen is zijn ploegmaat Madaous. Werd achtste in diezelfde E3 afgelopen vrijdag en brak verleden jaar door in het kasseienwerk. Zevende in de E3, Elfde in Waregem en derde in de Ronde. Kan Madoaus dit kunststukje herhalen, zo niet beter doen?

De equipe van Jumbo-Visma is zó sterk, dat de meesten bij andere ploegen allemaal kopmannen waren. En ze stuk voor stuk een sterk zouden verdienen. Dylan van Baarle. Christophe Laporte. Tiesj Benoot. Zijn ze dan allemaal dark horses? Van Baarle en Laporte in elk geval wél. De luitenanten, in de pikorde achter kopman Van Aert, zullen de koers vroeg open willen breken. Uiteraard allemaal in dienst van. Maar je weet nooit hoe het verloopt. Ook helper Benoot, woensdag in Dwars door Vlaanderen nog ijzersterk, kan bij een bijzondere verloop ook zomaar kort eindigen. Het motto is Samen Winnen. Je weet het maar nooit! 

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023 Christophe Laporte

Waar ze bij Soudal-Quick Step hopen op een wederopstanding van Julian Alaphilippe, rekenen ze bij INEOS Grenadiers op Tom Pidcock. De grote vragen:  is Juju sterk genoeg? In hoeverre is Pidcock echt weer 100% wedstrijdfit? Achter Pidcock zijn bij INEOS ook Filippo Ganna en Ben Turner nog mannen om mee rekening te houden. 

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023 volgens Wieler-Koers.nl:

***** Mathieu van der Poel
**** Wout van Aert
*** Tadej Pogačar
** Mads Pedersen
* Matej Mohoric
Dark horses: Stefan Küng, Valentin Madoaus, Dylan van Baarle, Tom Pidcock, Julian Alaphilippe