Parijs Roubaix 2023

In Frankrijk zijn er twee feestdagen. Quatorze juillet en de zondag van Parijs Roubaix. Parijs Roubaix is misschien wel de meest befaamde wielerklassieker die de renners in het voorjaar voor hun kiezen krijgen. De eendaagse wielerkoers in Noord-Frankrijk, in de regio Nord-Pas-de-Calais, wordt traditiegetrouw de zondag na de Ronde van Vlaanderen verreden. Net als Milaan San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije geldt Parijs Roubaix als één van de vijf wielermonumenten; de meest prestigieuze wielerkoersen die er zijn. Wieler-Koers.nl blikt vooruit op Parijs Roubaix 2023!

Parijs Roubaix 2023 Favorieten Parijs Roubaix 2023 - Dylan van Baarle

Voorbeschouwing Parijs Roubaix 2023

Om helemaal in de stemming van Parijs-Roubaix te komen komen we allereerst met enkele kijktips. De wielerdocumentaire De kasseien van Parijs-Roubaix” van Holland Sport van Wilfried de Jong is een absolute aanrader om de heroïek van dit wielermonument te snappen. All-time klassieker is en blijft overigens “A Sunday in Hell” over Parijs-Roubaix 1976. Ga het kijken! Voor nu, lees lekker verder en geniet van de voorbeschouwing Parijs Roubaix 2023 met alles over de heroïek van de koers en natuurlijk de favorieten Parijs Roubaix 2023! 

Voorbeschouwing Parijs Roubaix 2023

Historie Parijs Roubaix

Parijs Roubaix is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende voorjaarsklassieker die er is. In elk geval is het een koers met een rijk verleden. Zeer rijk. De geschiedenis van Parijs Roubaix gaat terug naar 1896. Als twee textielproducten aankloppen bij de Franse sportkrant Le Vélo. Of zij niet wilden meedoen met de organisatie van een wielerkoers, dat allemaal om de fonkelnieuwe vélodroom van Roubaix te promoten. Een legendarische koers was geboren. Parijs Roubaix was geboren. 

Parijs Roubaix. Legendes werden er geboren, tragedies vonden er plaats. Blijdschap en miserie liggen dichtbij elkaar. Zeker in De Hel. Of het nou regent en renners er na een dag vol zwoegen uitzien als mijnwerkers. Of als het droog is en stofwolken opdoemen. “Parijs-Roubaix is ​​een vreselijke race om te rijden, maar de mooiste om te winnen”, aldus Sean Kelly, die hier won in 1984 en 1986. Of wat te denken van de legendarische overwinning van Hennie Kuiper, die eerst zijn fiets in de prak reed, maar vervolgens alsnog naar de overwinning kon rijden.

Of de regeneditie van 2002, waar Johan Museeuw op karakteristieke wijze op de grote plaat in de blubber van alles en iedereen wegreed. Of de overwinning van Francesco Moser in zijn kampioenstrui, in 1978. De vier gewonnen edities van Monsieur Paris Roubaix, Roger de Vlaeminck. Of de coupe van Mapei. Die met zijn drieën het podium haalden. Of de Dubbel van Peter van Petegem in 2003, die daar de mooiste dag in zijn carriere beleefde.

Monsieur Parijs Roubaix Tom Boonen Mister Parijs Roubaix Fabian Cancellara Parijs Roubaix Peter van Petegem de Dubbel Parijs RoubaixParijs Roubaix 2023 Historie

Parcours Parijs Roubaix 2023

Zeg je Parijs Roubaix, dan zeg je kasseien. Het Bos van Wallers. Carrefour de l’Arbre. Mons-en-Pévèle. Stofhappen bij droog weer, glibberen in de regen. Om de kasseien van Parijs Roubaix 2023 startklaar te maken moesten er zelfs geiten aan te pas komen. Mooi staaltje eco-grazing zoals ze dat noemen. Ook Parijs Roubaix 2023 zal om de keien draaien en ten opzichte van verleden jaar zijn er weinig wijzigingen in het parcours.

 

Ook in het parcours Parijs Roubaix 2023 zullen Het Bos (Trouée d’Arenberg) en Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre weer scharnierstroken zijn. Dit zijn de stroken die er het slechts bijliggen. Juist, de vijfsterren stroken. In het Bos kan de lont in het kruitvat worden gestoken, in Mons-en-Pévèle is het altijd vuurwerk en op de Carrefour de l’Arbre zitten we op nog maar 17 kilometer van de meet. Zal de uiteindelijke winnaar hier al alleen van voren zitten?

Alsof ze uit een helikopter naar beneden de kasseien hebben gegooid. Zo schots en scheef liggen ze er daar bij” – Tom Boonen over de Carrefour de L’Arbe, zijn meest gevreesde strook 

Vorige editie

Parijs Roubaix 2022 werd gewonnen door Dylan van Baarle, die op imposante wijze wegreed en solo aankwam op de piste. Een mooi staaltje karren maar, karren maar zoals de 30-jarige landgenoot het zelf altijd verwoord. Parijs Roubaix 2022 was ook de verrijzenis van Wout van Aert. Hier werd hij na een week out te zijn met corona gelijk weer tweede – om vervolgens in Luik Bastenaken Luik opnieuw het podium te halen. Achter Van Baarle en Van Aert werd de Zwitser Stefan Küng vorig jaar derde.

Favorieten Parijs Roubaix 2023

“Wout van Aert is al 28, de tijd begint te dringen”. “Wout moet minstens één keer de Ronde, minstens één keer Roubaix en minstens één keer het WK op de weg winnen. Anders is zijn carriere niet geslaagd”. “Het wordt hoog tijd dat Wout meer monumenten gaat winnen. Sanremo alleen is niet voldoende voor iemand met zijn kaliber”.

 

Opgepast, het zijn niet onze woorden. We citeerden hier José de Cauwer, Tom Boonen en Johan Museeuw. De druk op Wout van Aert is ongekend hoog. Druk die hij zichzelf overigens ook oplegde, specifiek door die uitspraak “Ik moet just niks”. Druk die de ploeg zich hem ook oplegt. Want schitterend, dat #SamenWinnen en zeges in de Omloop, Kuurne, E3, Gent-Wevelgem én Dwars door Vlaanderen. Winst in de keien monumenten is het doel van Jumbo. Met het liefst Wout van Aert als winnaar. Allee, hop Wout. Snoer ze allemaal de mond!

Wout van Aert Parijs Roubaix 2023

Wordt het niet Wout zondag, dan is de kans groot dat het zijn eeuwige rivaal wordt. Mathieu van der Poel. Tekende na afloop van de koers dat-ie misschien wel zijn sterkste Ronde van Vlaanderen ooit reed. Moest zijn meerdere erkennen aan die fenomenale Sloveen. Merckxiaans noemde die zijn nummer. Goed nieuws voor Matje. Pogi is er dit jaar in Roubaix (nog) niet bij. De Parijs Roubaix-code wist Poeleke dan wel nog niet te kraken, tijdens zijn debuut in 2021 was-ie erg dichtbij. Wij verheugen ons nu al op een waar nieuw duel tussen Van Aert en Van der Poel. Moge de beste winnen!

Mathieu van der Poel Parijs Roubaix 2023 - Favorieten Parijs Roubaix 2023

Als er iemand is die daar een stokje voor wil steken, is dat Mads Pedersen. De ijzersterke Deen van Trek-Segadredo rijdt al een formidabel voorjaar, met onder meer een top-10 in Milan Sanremo en een podiumplaats in de Ronde afgelopen zondag. Ook Pedersen kan zondag op de piste rekenen op zijn sprint. Kan hij Wout of Mathieu verslaan?

Mads Pedersen Parijs Roubaix 2023

Nu de vijf, vier en drie sterren zijn uitgedeeld komen we aan bij de outsiders. Het was wikken en wegen, maar het zijn Filippo Ganna en Yves Lampaert die de laatste sterren krijgen. De twee sterren gaan naar de Italiaan. De INEOS Grenadier klepper reed hier vorig jaar super, maar kende pech op pech.

Parijs-Roubaix is enerzijds de koers van zorgen dat je vroeg vooraan komt, daar blijft zitten en zo de finale in te piepen. Maar anderzijds ook een koers waar je na een lekke band of ander pechgeval op een slecht moment je jezelf letterlijk terug ziet vallen. Waar Ganna vorig jaar na een lekke band werd opgehouden door een valpartij, was het de Belg Lampaert die zélf wegviel uit de koers. Door een kalf van een toeschouwer zag hij zijn droom in duigen vallen. Kunnen de twee hardrijders dit jaar op gaan voor revanche?

Ten slotte nog wat dark horses. Christophe Laporte en Dylan van Baarle zouden bij elk ander ploeg altijd de kopman zijn, maar wij zien hen enkel als superknecht om Van Aert naar zijn eerste Roubaix te loodsen. Of kan de Fransman in bloedvorm na Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen ook in De Hel verrassen? En de titelverdediger? Wat kan Van Baarle zondag? In hoeverre hij hersteld is van zijn val is het raadsel. In hoeverre kunnen deze kleppers toeslaan, zal de hamvraag zijn.

Christophe Laporte Parijs Roubaix 2023Parijs Roubaix 2023 - Dylan van Baarle

Ook Matej Mohoric en Stefan Küng mogen nog als dark horse worden genoteerd. De bonkige Sloveen die verleden jaar met zijn dropper post vriend en vijand verbaasde in Milan Sanremo heeft dit jaar als doel gesteld om uit te blinken op de keien van Roubaix. Gaat de Bahrein hardrijder toeslaan?

Stefan Küng Parijs Roubaix 2023

Toeslaan. Dat deed Florian Vermeersch in z’n eerste Roubaix. In de natte herfsteditie kon-ie echter net niet winnen. Uiteindelijk ging Sonny Colbrelli met de zege lopen, maar was er louter lof voor de toen 22-jarige student geschiedenis aan de Universiteit van Leuven. Voor de liefhebbers van Live Slow Ride Fast, de wieler-podcast van onder meer Laurens ten Dam en Thomas Dekker, is één ding zeker: beter schrijf je Vermeersch op in je pronostiek! 

Florian Vermeersch Favorieten Parijs Roubaix 2023

Meer voorbeschouwingen? Lees ook de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2023 hier of navigeer naar de Amstel Gold Race 2023 voorbeschouwing van onze vrinden van Voorjaarsklassiekers.be!