Parcours Vuelta a España 2021

In augustus vind je op Wieler-Koers.nl de nodige aandacht over de derde grote ronde van dit jaar, de Vuelta a España. Tussen zaterdag 14 augustus en zondag 5 september wordt de 76e editie van de Ronde van Spanje afgewerkt, met een Gran Salida in Burgos en een afsluitende tijdrit naar Santiago de Compostela. Op deze pagina presenteren wij de hoogtepunten en een samenvatting van het Parcours Vuelta a España 2021.

Hoogtepunten Parcours Vuelta a España 2021

De eerste acht kilometer van de in totaal 3336,1 km van de wedstrijd zijn een individuele tijdrit in de stad Burgos. Het parcours draait rond de kathedraal, het meest emblematische monument van de stad, waarvan de bouw in 2021 acht jaar geleden wordt gevierd. De twee volgende etappes worden verreden in de provincie Burgos, met een finale in de wijk La Gamonal en een andere op Picón Blanco, de eerste ongekende hooggelegen finale van de Vuelta a España 2021. Kortom, het parcours van de Vuelta a España 2021 is om de vingers bij af te likken!

Vuelta a España 2021 Favorieten tijdrit Burgos

In de Vuelta van 2015 wist Tom Dumoulin de tijdrit in en rondom Burgos nog te winnen.

Het peloton zal naar het oosten van het schiereiland trekken, met stops in de provincies Soria, Guadalajara, Cuenca, Albacete, Valencia en Alicante – deze laatste leidt naar de ontdekking van een nieuwe klim: de Balcón de Alicante. Verder naar het zuiden zal La Vuelta finishen in de regio Murcia, aan het einde van de eerste wedstrijdweek op de beroemde Alto de Velefique, in Almería.

Ryder Hesjedal Vuelta a Espana 2009 Alto de Velefique

De Canadees Ryder Hesjedal weet in 2009 te winnen op de Alto de Velefique.

Na de eerste rustdag wordt de wedstrijd hervat in Roquetas de Mar en zal deze langzaam door het Andalusische grondgebied trekken. De provincies Málaga, Jaén en Córdoba zullen het peloton zien passeren alvorens voor het eerst sinds 2013 terug te keren naar Extremadura. De provincies Badajoz en Cáceres zijn in 2021 gastheer van twee vertrek- en twee aankomstplaatsen. Pico Villuercas is een extreem zware, nooit eerder geziene beklimming van La Vuelta die opvalt door zijn spectaculaire natuur. Vlak voor de volgende rustdag zal Avila het einde van de tweede week markeren met een finish in het historische stadje El Barraco, de geboorteplaats van enkele van de beste Spaanse wielrenners uit de geschiedenis.

Route en parcours Vuelta a España 2021

Klimmen en mooie vergezichten gaan altijd hand in hand in de Ronde van Spanje.

De renners zullen op krachten komen voor de laatste etappe van de wedstrijd die de toeschouwers in vervoering zal brengen. Cantabrië zal een etappe houden die volledig binnen de autonome gemeenschap valt, alvorens plaats te maken voor de beklimming van Lagos de Covadonga. Het Prinsdom Asturië wil de rechter worden van La Vuelta 21 door de mythische beklimming te koppelen aan een etappe die een gloednieuwe bergpas aandoet die naar verwachting de geschiedenis zal ingaan: de Altu d’El Gamoniteiru. Galicië hervat de wedstrijd met een finishlijn in Monforte de Lemos en een etappe die geheel in de provincie Pontevedra wordt verreden en die de specialisten van de klassiekers zal bekoren.

A Coruña, en niet Madrid, zal de provincie zijn die de laatste etappe van de Vuelta a España 2021 zal organiseren. Rekening houdend met het jubeljaar en met het feit dat de editie van 2021 “La Vuelta de las Catedrales” is, heeft de organisatie een slottijdrit voorbereid met een finale in Santiago de Compostela en een vertrek vanuit Padrón. Dit zal bij wielerfans uit de jaren ’90 een belletje doen rinkelen, aangezien een zeer vergelijkbare etappe plaatsvond in La Vuelta 1993, die de doorslag gaf voor de overwinning van Tony Rominger.

Meer Vuelta a España 2021? Lees ook hier een voorbeschouwing met favorieten voor de Ronde van Spanje.