Omloop het Nieuwsblad 2023

Voor wielerfanaten is het einde van de winter, wanneer we aan de vooravond van een nieuwe lente zitten, de mooiste periode van het jaar. Het wielerjaar is weer begonnen en de voorjaarsklassiekers staan voor de deur. De Omloop het Nieuwsblad is de traditionele opener. Dé opener van het Vlaamse wielervoorjaar! Wieler-Koers.nl blikt vooruit op de Omloop het Nieuwsblad 2023 met daarin een uitgebreid overzicht van de favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023. Wie volgt Wout van Aert op?

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023 en favorieten Omloop

Historie Omloop het Nieuwsblad

Op 25 maart 1945, wanneer België nog maar net is bevrijd, wordt de eerste editie van de Omloop van Vlaanderen georganiseerd. De eerste echte koers van de wederopstanding. Omdat de naam teveel lijkt op de Ronde van Vlaanderen, dus besluit de organisator, het katholieke dagblad Het Volk, de naam te veranderen in Omloop het Volk. Het was een tijdperk waarin bijna elke zichzelf respecterende krant een eigen koers had. Want de koers, dat verkoopt! Meerdere parcourswijzigingen werden doorgevoerd, maar vooral na het toevoegen van de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de Kruisberg werd de klassieker een pak zwaarder. Toen de koers in 2009 in handen kwam van Flanders Classic werd prompt ook de naam veranderd. De krant Het Volk fuseerde immers als met Het Nieuwsblad en een nieuwe naam was geboren: de Omloop het Nieuwsblad.

Vandaag schrijven we het woord leven weer met hoofdletters. We leven weer. Krokussen mogen nu de grond uit komen. Het bloed, de adrenaline stroomt weer door ons heen. Ik zie weer coureurs, het leven is weer begonnen!” – Mart Smeets tijdens een live uitzending van de Omloop het Volk, die geheel op eigen stijl weer blij is dat het voorjaar weer is aangebroken.

De echte Flandriens. De zwaargewichten. De pure kasseienkleppers. Zulke renners zie je hier bovendrijven. Peter van Petegem, zo’n echte kasseienklasbak, wist de koers driemaal te winnen en is gedeeld recordhouder.

Peter van Petegem Omloop het Volk

Ook Eddy Merckx, Eddy Planckaert, Wilfried Nelissen, Franco Ballerini, Tom Steels, Frank Vandenbroucke en Johan Museeuw wisten hier te winnen. Meer koershistorie en heroïek in de publicatie van ons zusje, zie daarvoor de voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023 van Voorjaarsklassiekers.be!

Meer recent, wisten Philippe Gilbert (2006 en 2008), Ian Stannard (2014 en 2015) en Greg van Avermaet (2016 en 2017) de Omloop tweemaal te winnen. De afgelopen edities gingen naar Zdeněk Štybar (2019), Jasper Stuyven (2020), Davide Ballerini (2021) en Wout van Aert (2022). Slechts viermaal wist een Nederlander te winnen. Jo de Roo in 1966, Jan Raas in 1981, Teun van Vliet in 1987 en Sebastian Langeveld in 2011. 

Omloop 2023 - Langeveld 2011 Omloop het Nieuwsblad

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2023

Waar de iconische Muur van Geraardsbergen jaren ontbrak in de Ronde van Vlaanderen, vormt het duo Muur van Geraardsbergen en Bosberg vanaf 2018 als scherprechter van de Omloop. Ook in de Omloop het Nieuwsblad 2023 is het weer uitkijken hiernaar, maar ook iconische Vlaamse hellingen zoals de Leberg, de Berendries, de Valkenberg en de Wolvenberg zijn opgenomen in het parcours Omloop het Nieuwsblad 2023. In totaliteit is de Omloop voor mannen 207 kilometer lang, vrouwen leggen 132 kilometer af.

Vorig jaar

Een indrukwekkende en in bloedvorm verkerende Wout van Aert schreef vorig jaar de Omloop het Nieuwsblad op zijn naam. Het had de opmaat moeten worden naar een topvoorjaar, met daarin winst in zijn gedroomde Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Het liep anders. Van Aert won nog wel de E3 Saxo Bank, maar kreeg later corona te pakken. Dit jaar een andere aanloop naar deze twee monumenten voor Van Aert – en dus geen Omloop. 

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023 (1)

Wat hebben we nog meer geleerd van de editie van verleden jaar? Allereerst dat Van Aert zijn ploegmakker Tiesj Benoot beresterk was. Op de Berendries maakte hij oorlog maakte en zorgde hij voor een forcing, zo kwam Sterke Tiesj als eerste boven op de Muur. Ook Matteo Trentin, Thomas Pidcock en Jhonatan Narváez, Oliver Naesen en Victor Campenaerts leken er nog goed bij te zitten. Het was echter op de Bosberg wanneer de Belgisch kampioen op z’n Van Hooydonks er iedereen af poefde en solo aankwam in Ninove.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023 - Het Volk 2023

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

We beginnen met Soudal-Quick Step. De equipe van de uitgesproken ploegbaas Patrick Lefevere. Dé klassiekerploeg van de afgelopen jaren. Decennialang hadden zij de grotere kasseienkleppers in de gelederen. Johan Museeuw. Franco Ballerini. Tom Boonen. Niki Terpstra. Maken zij met de focus op de grote rondes met Remco Evenepoel een gedaantewisseling? Of gaat de roedel wolven nog van zich laten horen deze komende kasseiencampagne? In de Omloop het Nieuwsblad 2023 sturen de uithangborden hun kat: Remco Evenepoel (Luik Bastenaken Luik en daarna de Giro) en Julian Alaphilippe (Ronde van Vlaanderen) focussen op andere doelen. Wat mogen we verwachten van Yves Lampaert, Kasper Asgreen of Florian Sénéchal?

De te kloppen ploeg zal Jumbo-Visma zijn. De Nederlandse supermarktploeg is dan weliswaar titelverdediger, Wout van Aert himself ontbreekt. Maar is dat zo erg? Natuurlijk, voor de entourage hadden we hem liever gewoon zien rijden. Een groot gemis voor fans en ook de organisatie, dit was natuurlijk dé publiekstrekker bij uitstek. Maar de ploeg kan er misschien wel een slaatje uit slaan. Want wat als bijvoorbeeld Tiesj Benoot de Omloop het Nieuwsblad 2023 wint. Dan is die vette vis binnen en kan-ie met die zege op zak de kasseien schoonlikken voor de kopmannen Wout van Aert en Dylan van Baarle in de Ronde van Vlaanderen of Parijs Roubaix zien winnen. Droomscenario toch? Een ander scenario is dat Jumbo-Visma vol de kaart Dylan van Baarle gaat spelen. De 30-jarige Nederlander is gebaat bij een harde koers – maar dat is natuurlijk aan Jumbo omdat er van te maken.  

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

Dan die andere, heerlijke, vernieuwde collectief. Zo mogen we Alpecin-Fenix wel noemen namelijk. Of draait alles om Mathieu van der Poel? Niet in de Omloop in elk geval. Net als Van Aert verschijnt Van der Poel pas in de Strade Bianche voor het eerst dit voorjaar. Maar met Jasper Philipsen, Gianni Vermeersch en Søren Kragh Andersen komen ze met drie kleppers in de gelederen die bij elk andere ploeg een beschermde status zou krijgen. Philipsen tippen we eerder een dag later in Kuurne Brussel Kuurne, Kragh Andersen is onze dark horse voor Milan Sanremo – maar Vermeersch kan je prima spelen als dark horse in de Omloop. Kan hij vriend en vijand verrassen?

Achter Soudal-Quick Step, Jumbo en Alpecin scharen wij Lotto Dstny als vierde meest interessante blok. Seizoensrevelatie Arnaud de Lie zal niet in de Omloop starten, maar die kunt u dan weer mooi spelen in Kuurne Brussel Kuurne. Zaterdag kan je Victor Campenaerts opschrijven. Onze collega’s van Voorjaarsklassiekers.be zijn heilig overtuigd van een stunt van VocSnor in Het Volk. Zelf zei hij eerder ook al tegen meer Vlaamse media dit jaar een doel te maken van de Omloop. Ook Florian Vermeersch is een leuke outsider, maar schrijf Campenaerts maar op!

Victor Campenaerts Omloop het Nieuwsblad 2023

Ook INEOS Grenadiers zal met de nodige kasseienvreters naar Gent afreizen. Jhonatan Narváez brak verleden jaar defintief door en ook van Thomas Pidcock en Magnus Sheffield verwachten we veel. Bij BORA-hansgrohe, de laatste van de grote teams, is het uitkijken naar Nils Politt en Intermarché-Circus-Wanty zal met Mike Teunissen als kopman afreizen naar Gent.

Tenslotte nog een rij renners die er altijd staan in de Omloop. Te beginnen met Greg van Avermaet. Inmiddels is-ie al 37 jaar oud. Of moeten we zeggen 37 lentes jong? Immer de goesting van een jong veulen en tweemaal winnaar van de seizoensopener. Tuurlijk, dat waren in zijn ‘gloriejaren’ 2016 en 2017 – maar verleden jaar werd D’n Greg gewoon nog knap derde. Reed negen (!) maal naar een top-10 klassering, hoezo een zekerheidje in je pool?

Ook Sep Vanmarcke (zes maal top-10) en Jasper Stuyven (winst in 2020 en nog viermaal top-10) zijn altijd op afspraak in de Omloop het Nieuwsblad.

Omloop het Nieuwsblad 2023 - Jasper Stuyven 2020 Omloop 2020

De laatste coureur die we niet onbenoemd willen laten is Zdeněk Štybar. De Tsjech was in 2019 winnaar van de Omloop en verruilde afgelopen winter na enkele jaren van pech de Wolfpack voor Team Jayco AlUla. Het is hem zo gegund. Kan Styby bij zijn nieuwe ploeg meteen succes halen?

Sterrenverdeling favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

***** Arnaud de Lie
**** Jasper Philipsen
*** Christophe Laporte
** Tom Pidcock
* Tim Wellens
Dark horses: Victor Campenaerts, Alexander Kristoff, Dylan van Baarle, Jasper Stuyven, Ben Turner en Yves Lampaert