Omloop het Nieuwsblad 2022

“Tegenwoordig is het nooit te vroeg om te winnen”, zei Brandon McNulty (UAE Team Emirates) vorige week, waarmee hij liet doorschemeren hoe serieus het begin van het seizoen in deze moderne tijd wordt genomen.

De Omloop Het Nieuwsblad 2022 mag dan zijn status als het echte begin van het Europese wielerseizoen voor puristen een beetje verloren hebben, het behoudt nog steeds een gevoel van ernst en een grote mate van anticipatie. Na zes weken van warm-weer-wedstrijden aan het begin van het seizoen, wordt het dit weekend een stuk serieuzer op de Vlaamse wegen.

Op de kalender volgen Strade Bianche, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en de belangrijkste voorjaarsklassiekers. Het is die tijd van het jaar waarin de grootste wedstrijden ter wereld zich in hoog tempo beginnen op te stapelen.

Meer dan wat ook, misschien, lest het de dorst naar het drama, de chaos en pure opwinding die het racen op de kasseien en heuvels van Vlaanderen nooit faalt te bieden. De Omloop is een eetlustopwekker en toonzetter voor het Flandrien-aanbod van de belangrijkste lenteperiode. Het is ook een belangrijke dag op zich. Wieler-Koers.nl blikt vooruit met een voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2022!

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2022

De 77e editie van de wedstrijd volgt een vertrouwde route door de heuvels en over de kasseien van de Vlaamse Ardennen, met in de finale de beroemde combinatie Muur van Geraardsbergen en Bosberg.

Met Wout van Aert, Tom Pidcock, Sonny Colbrelli en Kasper Asgreen in de gelederen, zal topklasse talent uit de klassiekers naar de Kuipke velodrome in Gent komen voor de presentatie van de pre-race in een van de meest iconische settings in de Belgische wielersport.

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2022

Er zijn slechts kleine wijzigingen in het parcours ten opzichte van de race van 2021 en zelfs ten opzichte van de afgelopen edities, en het zijn eerder gedwongen wijzigingen dan een poging om de complexiteit van de race te veranderen.

De laatste keer dat dat gebeurde was in 2018, in wat een grote opknapbeurt was. Voorheen finishte en startte de wedstrijd in het Gentse Citadelpark, dat de Kuipke-velodroom herbergt, maar de finish werd verplaatst naar Ninove om de oude finale van de Ronde van Vlaanderen na te bootsen.

Vlaanderen zelf had zijn aankomst verplaatst naar Oudenaarde, waardoor de Oude Kwaremont en de Paterberg het hart van zijn finale werden, maar de oude combinatie van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg werd node gemist, en dat is waar de Omloop zijn intrede deed.

De steile, kronkelende kasseiklim naar de kapel van Geraardsbergen is een heilige plek in de Vlaamse wielersport en wordt een paar kilometer verderop gevolgd door de minder zware, maar langere – en nog altijd kasseiige – Bosberg. Van daaruit is het 12 kilometer aanloop naar de finish.

De Omloop Het Nieuwsblad van 2022 telt in totaal 13 beklimmingen, net als de vorige edities, hoewel het aantal kasseistroken licht is gedaald tot negen.

De grootste verandering in het parcours is de afwezigheid van de Molenberg, die een belangrijk onderdeel vormde van het intensiveringsproces in de laatste vijftig kilometer. Die fase van de wedstrijd is misschien wel moeilijker geworden, want de Molenberg is vervangen door niet één maar twee beklimmingen: Marlboroughstraat en Biesestraat.

Van daaruit gaat de race rechtstreeks naar de Haghoek kasseistrook, die gepaard gaat met de Leberg klim. Het zal vertrouwd terrein zijn en de derde portie Haghoek-Leberg, die 45 km na de start van de race voor de moeilijkheden zorgt en – na een uitstapje op de Kattenberg – na 110 km opnieuw opduikt.

De Hostellerie, Valkenberg en Wolvenberg brengen de renners naar de laatste 50 kilometer, en als het dan nog niet heet is geworden, zal dat wel gebeuren op de Marlboroughstraat en Biesestraat en Haghoek-Leberg. De selecties zullen zich verder vormen op de Berendries en de Elverenberg, die met nog 28 km te gaan zijn hoogtepunt bereikt.

Daarna volgt een 10 km lange rit naar de Muur, met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 10 procent, en dan de kilometerslange Bosberg. Er zijn nog 12 vlakke kilometers tot de finish in Ninove, wat een tactische finale kan opleveren.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2022

Omloop Het Nieuwsblad wordt traditioneel betwist door de hardrijders van de klassiekers die het zullen uitvechten in de Ronde van Vlaanderen in april. In dat opzicht was de editie van vorig jaar een anomalie, met een massasprint.

De wedstrijd is waarschijnlijk iets getemperd door tegenwind sinds de verhuizing naar het oude Vlaamse parcours, maar het is de moeite waard om de lange afstand vijandigheden van Pidcock en Julian Alaphilippe vorig jaar te noteren voordat het peloton ongewoon hervormde na de Bosberg voor een grote groepssprint op het smalle eind rechte stuk.

Het zou uitzonderlijk zijn – en ongetwijfeld enigszins verontrustend voor de organisatoren – als diezelfde bliksem twee keer insloeg. In plaats daarvan zouden Van Aert (Jumbo-Visma) en Pidcock (Ineos Grenadiers) het in kleine groepjes moeten uitvechten en het in een selecte sprint moeten beslechten of misschien moeten proberen om er stiekem en solo vandoor te gaan in Ninove.

Van Aert begint hier aan zijn seizoen en is de grootste naam op de startlijst. Hij heeft zichzelf gevestigd als winnaar van een grote verscheidenheid aan wedstrijden en, na het afbreken van zijn veldritcampagne om zich te concentreren op het voorjaar, hoopt hij dat dit het jaar is waarin hij zijn dominantie in de klassiekers vestigt. Van Aert zal worden bijgestaan door een nieuwe en veel sterkere Jumbo-Visma ploeg met onder meer de nieuwkomers Tiesj Benoot en Christophe Laporte.

Natuurlijk is het moeilijk om Van Aert niet in één adem te noemen met zijn grote rivaal, Mathieu van der Poel, maar de Nederlander is de grote afwezige in de Omloop omdat hij verder herstelt van een rugblessure en wedstrijden rijdt om fit te worden voor de grote voorjaarsloop.
Als Van Aert de uitblinker is, dan is het QuickStep-AlphaVinyl dat opnieuw over een uitblinkend collectief beschikt. Alaphilippe rijdt dit jaar niet op de kasseien, maar ze hebben nog wel de regerend kampioen van de Ronde van Vlaanderen in Kasper Asgreen, voormalig winnaar Zdenek Stybar, voormalig runner-up Yves Lampaert, en de opkomende Florian Sénéchal.

Ze zullen zich vooral zorgen maken over Van Aert en Pidcock, die hier vorig jaar bij zijn debuut in de klassiekers zo opviel voordat hij de Brabantse Pijl won.

Ze zullen ook alles in de gaten houden wat Jasper Stuyven doet, nu de winnaar van 2020 alleen aan het hoofd staat van Trek-Segafredo bij afwezigheid van Mads Pedersen. Hetzelfde geldt voor Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), die na zijn verbluffende overwinning in Parijs-Roubaix afgelopen najaar helemaal voor de kasseiklassiekers gaat.

Tweevoudig winnaar Greg Van Avermaet sluit zich bij AG2R aan bij zijn oude maat Oliver Naesen, terwijl Lotto Soudal opties heeft variërend van Philippe Gilbert en Tim Wellens tot Florian Vermeersch en Victor Campenaerts, die zichzelf heeft getransformeerd tot een klassieker renner.

Peter Sagan maakt zijn eerste eendaagse optreden voor TotalEnergies in een poging om terug te keren naar een prominente rol in de klassiekers, terwijl meer voormalige winnaars in Sep Vanmarcke (Israël-Premier Tech) en Michael Valgren (EF Education-EasyPost) diepte toevoegen aan de startlijst. Nils Politt (Bora-Hansgrohe) en Søren Kragh Andersen (Team DSM) zullen hun voorjaarscampagnes op een goede manier willen beginnen.

Jake Stewart scoorde vorig jaar een doorbraak met een tweede plaats in de sprint, maar Stefan Küng van Groupama-FDJ is misschien wel hun beste kanshebber. De Zwitser verbeterde vorig jaar zijn eendagsritme en liet vorige week in de Volta ao Agarve zien in vorm te zijn.

Omloop het Nieuwsblad 2022: Weer en TV

Omloop Het Nieuwsblad is vaak geteisterd door zware winterse omstandigheden, maar de vooruitzichten voor zaterdag zien er goed uit.

Temperaturen van net onder de 10°C worden voorspeld, samen met droge en heldere luchten. De wind zal naar verwachting zeer licht zijn en dus geen invloed hebben op de race.

De Omloop het Nieuwsblad 2022 kijk je natuurlijk rechtstreeks op de Belg bij Sporza, waar je vanaf 13:30 uur kan inschakelen en gebeiteld zit voor een heerlijk middagje koersplezier! Amai, het is weer koers he!