Milaan San Remo 2023

Na het heerlijk Openingsweekend in Vlaanderen waar Jumbo-Visma haar suprematie toonde, het straffe nummer van Tom Pidcock in Strade Bianche en de meerdaagse rittenkoersen Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico is het zaterdag 18 maart 2023 tijd voor het eerste wielermonument: Milaan San Remo. Deze eerste grote afspraak is tevens het eerste treffen tussen De Grote Vijf. Gaan we een strijd krijgen tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogačar, Tom Pidcock en Julian Alaphilippe? Wieler-Koers.nl blikt uitgebreid vooruit met de voorbeschouwing Milaan San Remo 2023!

Voorbeschouwing Milaan San Remo 2023

Natuurlijk, in Vlaanderen pochen ze op hun Omloop het Nieuwsblad. Dit is de ogen van vele wielerliefhebbers dan ook liefkozend dé seizoensopener. Het is dan weliswaar de eerste voorjaarsklassieker van 2023, toch begint het met Milaan San Remo pas écht. La Primavera is dus het eerste wielermonument dat op de wielerkalender wordt verreden en kent met die andere monumenten – de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije ook de grootste heroïek en historie. MSR is met driehonderd kilometer by far de langste koers. Urenlang wachten op een korte maar vaak hevige finale. 

Historie Milaan San Remo

De geschiedenis van Milano Sanremo gaat terug naar 1907. Toen wist Fransman Lucien Petit-Breton, destijds een grote meneer in de wielrennerij, de eerste editie te winnen. Benoem je de historie van deze koers, dan zeg je automatisch Costante Girardengo. Il Campionissimo won tussen 1917 en 1928 de klassieker zes maal en stond zelfs elf (!) keer op het podium. 

In de daaropvolgende jaren groeide de koers steeds meer uit tot een volwaardige klassieker. Rivalen Learco Guerra en Alfredo Binda en Gino Bartali en Fausto Coppi vochten man-tegen-man gevechten uit, maar na de overwinning van Loretto Petrucci in 1953 moesten de Italianen een tijd wachten tot een nieuwe zege. Grote namen zoals Rik van Steenbergen, Rik van Looy en Raymond Poulidor lagen hier ten grondslag aan, maar het was vooral De Kannibaal die op zijn honger zat in La Primavera. Tussen 1966 en 1976 wint Eddy Merckx de koers maar liefst zeven maal. Tot op heden nog steeds een record. 

Milaan San Remo 2023 - Voorbeschouwing

Waar de Belgen maar liefst 22 zeges op hun naam hebben staan, wonnen er slechts 3 Nederlanders hier. Alleen Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985) konden hier zegevieren.

Voor we nog even terug kijken naar vorig jaar, lichten we er nog een editie uit. Die van precies tien jaar geleden. Onder erbarmelijke omstandigheden, met hevige sneeuwval en ijskoude temperaturen wordt de Passo del Turchino en Le Manie uit het parcours geschrapt en weet Duitser Gerald Ciolek vriend en vijand te verrassen. Niet Fabian Cancellara of Mark Cavendish of Peter Sagan, maar de renner van MTN-Qhubeka schrijft MSR op zijn naam.

Vorige editie

Waar de koers in de jaren negentig steeds meer uitgroeide tot een monument waar een sprinter weet te winnen, is er sinds de zege van Arnaud Démare geen rasspurter meer met de bloemen gaan lopen. Na Michal Kwiatkowski in 2017, Vicenzo Nibali in 2018, Julian Alaphilippe in 2019, Wout van Aert in de zomereditie in het corona jaar (foto onder) en de solo van Jasper Stuyven in 2021 is het Mateh Mohorič die met dropper post en al iedereen achter zich laat en de afdaling van de Poggio gebruikt om er vandoor te muizen. Zijn cartouche, met gevaar voor eigen leven, geeft hem de nodige tellen voorsprong om niet meer te worden bijgehaald.

Favorieten Milaan San Remo 2023

Parcours Milaan San Remo 2023

Driehonderd kilometer zoals gezegd. Ga er maar aan staan. De Zwitserse klasbak Fabian Cancellara, die Sanremo eenmaal wist te winnen, vergeleek de koers ooit met een champagnefles. “Heel lang schudden, tot de kurk eruit komt”. Hij doelt op de eindeloze tocht die na de start in Milaan voert door de Povlakte, langs de idyllische Ligurische kust naar badplaats San Remo. Lang was Milaan San Remo hét monument voor de sprinters. Tegenwoordig zien we steeds vaker een klassieke allrounder of zelfs een typische Flandrien die hier aan het laatste eind trekt. 

Ook het parcours van Milaan San Remo 2023 kenmerkt zich door nodige obstakels die onderweg opdoemen. Zoals de Tre Capi: de Capo Mele, Capo Cerva en de Capo Berta. 

Beroemder zijn natuurlijk de Cipressa en de Poggio. De Cipressa ligt op 25 kilometer van de meet op de Via Roma in San Remo en heeft een lengte van 5,6 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 4,1% – maar opgelet! Op het steile deel van maar liefst 9% is het oppassen dat je er met ruim 275 kilometer in de benen niet af wappert als er gas wordt gegeven. Zo gaf UAE Emirates hier vorig jaar enorm gas en zal ook in La Primavera 2023 hier acties worden ondernomen om de sprinters overboord te gooien.

Mocht dat niet lukken op de Cipressa, is er altijd de Poggio nog. Voor ze de Poggio di San Remo opdraaien ben je beter al even naar het toilet gegaan en heb je een koud biertje voor je staan. Vanaf hier zit je op de punt van je zetel! Zeker de afgelopen jaren, werd hier het lont in het kruitvat gestoken. 

Favorieten Favorieten Milan San Remo 2023Milan San Remo 2023

De Poggio is met 3,7 kilometer en 3,7% niet per se heel spannend, maar wél enorm slopend na een koers van bijna 300 kilometer in de benen. En het is de laatste kans om de sprinters overboord te gooien. Of natuurlijk om zelf wat te ondernemen. Reken er maar op, de kleppers als Pogi, WVA, MVDP en Alaphilippe – maar ook de dalers Mohorič en Pidcock gaan hier snode plannen hebben!

Favorieten Milaan San Remo 2023

Thomas Pidcock werd na zijn eclatante overwinning in de Strade Bianche weer toegelaten in het WhatsApp groepje met de grote meneren, grapten de bankzitters van podcast De Rode Lantaarn. Alle vijf deelnemers van dat WhatsApp-groepje, met de vijf eerder genoemde kleppers, zullen acte de presence geven in La Classicissima. En we kunnen ze stuk voor stuk opschrijven als favoriet. Maar hoe zijn de sterren verdeeld? Wie zijn de grootste favorieten Milan Sanremo 2023?

Het is van 2016 geleden dat Milaan San Remo uitmondde in een traditionele massasprint. Na Fransman Arnaud Démare waren het enkel en alleen puncheurs die zegevierden op Via Roma. Solisten of hardrijders in een uitgedunde elitegroep. En als het aan meerdere favorieten zal liggen, krijgt ook Milan Sanremo 2023 dit scenario!

Na zijn ongekend straffe nummer in Parijs-Nice is Tadej Pogačar misschien wel dé te kloppen man zaterdag op de Via Roma te Sanremo. Staat hij dan ook met stip op 1 in de rij der favorieten Milaan San Remo 2023 van Wieler-Koers.nl? Ja, zeker. De zeer sterke Sloveen heeft zaterdag echter één nadeel: de Poggio zal wellicht te licht zijn om alle rivalen pijn te doen. Welke list gaat Pogi verzinnen om La Primavera te doen winnen?

Favorieten Milan Sanremo 2023 - Tadej Pogacar

Mocht Pogačar er op de Poggio een patat opgooien zal-ie moeten hopen dat Wout van Aert niet zijn wiel kan houden. WVA is altijd sterk in Milaan San Remo en kan de nodige adelbrieven voorleggen: in vier van de vier deelnames reed-ie naar een top-10 notering. In 2020 won hij de zomereditie door Julian Alaphilippe te kloppen.

 

In de HLN podcast Wuyts & Vlaeminck wees Iljo Keisse Van Aert aan als de favoriet voor Sanremo. “In denk dat hij in Sanremo écht de hamer gaat bovenhalen. Het zal niet meer om te trainen zijn, maar om te koersen zijn. Ik denk dat er een hele mooie overwinning in zit voor hem”, aldus de huidige ploegleider van Soudal-Quick Step.

Wout van Aert Milan Sanremo 2023

Zeg je Wout van Aert, dan zeg je ook Mathieu van der Poel. Is bij Alpecin-Fenix zaterdag samen met Jasper Philipsen de kopman. De Belg voor de massasprint en zodra mannen als Pogi de boel op de Poggio uit elkaar ranselt – is Mathieu van der Poel er. En hoewel Poeleke nog niet over de beste benen beschikt, mag je hem nooit afvlakken! 

Favorieten Milan Sanremo 2023 - Wout van Aert Mathieu van der Poel

Achter de Grote Drie zetten we Thomas Pidcock en Matej Mohorič. En wel om hun vermogen om in een afdaling de koers naar de hand te zetten. De Brit won mede op deze wijze de Strade Bianche, de Sloveen etaleerde vorig jaar in La Primavera nog weer eens de beste daler van het peloton te zijn.

Favorieten Milan Sanremo 2023 Thomas Pidcock

 

Achter deze grote namen zijn er nog een heel rij kleppers die azen op winst in dit monument. Caleb Ewan en Arnaud de Lie van Lotto-Dstny hopen de Poggio te overleven en toe slaan vanuit de sprint, terwijl Mads Pedersen in meerdere scenario’s kan winnen.

Voorbeschouwing Milaan San Remo 2023

Tenslotte oud-winnaar Julian Alaphilippe. Kan hij op rancune zegevieren in Sanremo?

Sterrenverdeling favorieten Milan Sanremo 2023

***** Wout van Aert
**** Tadej Pogačar
*** Mathieu van der Poel
** Thomas Pidcock
* Matej Mohorič
Dark horses: Caleb Ewan, Mads Pedersen, Julian Alaphilippe