Kuurne Brussel Kuurne 2023

Als eind februari de dagen weer wat beginnen te lengen, de krokussen doorkomen en alles in bloei staat weet de ware wielerliefhebber: de voorjaarsklassiekers komt eraan. En al sinds jaar en dag vormt Kuurne Brussel Kuurne – samen met de Omloop het Nieuwsblad – hét Openingsweekend van het Vlaamse voorjaar! Wieler-Koers.nl presenteert de voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2023!

Kuurne Brussel Kuurne 2023 Voorbeschouwing

Historie Kuurne Brussel Kuurne 

Feest in Kuurne! We hebben namelijk dit jaar te maken met een jubileumeditie. Zondag 26 februari 2023 wordt Kuurne Brussel Kuurne voor de 75e maal verreden. Van de eerdere 74 edities was 53(!) keer een Belg de winnaar. Tom Boonen mag zich naast Mister E3 eveneens Mister Kuurne Brussel Kuurne winnen, want de kasseienklepper van weleer is de enige renner die KBK driemaal won. In 2007, 2009 en 2014 was hij de beste. Er zijn twaalf renners die tweemaal wisten te winnen, waarvan alleen Mark Cavendish (2012 en 2015) nog actief is.

Nederlands succes was er tienmaal. Hierdoor staat Nederland, weliswaar op gepaste wijze, als tweede achter België in de rij van overwinningen per land. Piet Rentmeester (1962), Jan Raas (1980 en 1983), Jos Lammertink (1984), Roy Sentjens (2003) Steven de Jongh (2004 en 2008), Bobbie Traksel (2010), Dylan Groenewegen (2018) en titelverdediger Fabio Jakobsen waren landgenoten die Kuurne op hun naam schreven. 

De beresprint van Groenewegen in 2018. Hoe De Jongh Paola Bettini flikt in 2004. Stuk voor stuk mooie zeges. Maar als we er één Nederlandse zege uit moeten pikken, is dat die van Traksel in extreem natte weersomstandigheden in 2010. De grootste favorieten, Tom Boonen, Greg van Avermaet, Nick Nuyens en Filippo Pozzato gaven er voor half koers de brui aan. De beer Thor Hushovd raakte onderkoelt en kreeg een hongerklop. Maar de toen 28-jarige renner van Vacansoleil had de dag van zijn leven. Traksel versloeg in extreem barre weersomstandigheden in de eindsprint zijn twee medevluchters Rick Flens en de Brit Ian Stannard en pakte zo zijn mooiste zege van zijn carrière!

Vorige editie

In een ongekend spannend slot, waar drie vluchters pas net voor de streep werden achterhaald, troefde Fabio Jakobsen zijn Australische rivaal Caleb Ewan en de Fransman Hugo Hofstetter af in de massasprint. Aan het begin van de koers steelde de (destijds YouTube-ster) Bas Tietema nog de show door in de vroege vlucht mee te gaan, ook Tiesj Benoot en de Ecuadoriaanse Flandrien Jhonatan Narváez lieten zich – net als een dag eerder – weer gelden. Jakobsen, maar zeker ook Benoot en Narváez zien we ook in Kuurne Brussel Kuurne 2023 weer terug.

Fabio Jakobsen Kuurne Brussel Kuurne

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023

Als je op basis van de eerste verreden wielerkoersen van het prille jaar enkele favorieten voor Kuurne Brussel Kuurne 2023 wil aanwijzen, dan zal Arnaud de Lie de eerste coureur zijn die wordt genoemd. De 20-jarige Belg debuteerde in de Spaanse eendagsklassieker Clàssica Comunitat Valenciana 1969 gelijk met een overwinning en reed ook in de Ster van Bessèges de klinkers uit de straten. Twee overwinningen, de groene trui en zevende in het eindklassement. De Lie zal de komende weken deelnemen aan onder andere Parijs-Nice en ook aan de Monumenten Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Maar schrijf hem maar op voor de zege in Kuurne Brussel Kuurne 2023, want dat hij ook gelijk in het Vlaamse werk bij de pinken is – zagen we gister in de Omloop. Kan De Lie zijn tweede plaats verbeteren door te winnen in Kuurne?

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023 Arnaud De Lie

De boerenzoon van Lotto Dstny moet dan wel afrekenen met Fabio Jakobsen. De titelverdediger in Kuurne schoot in zijn tweede koersdag van het jaar gelijk raak: in de Vuelta a San Juan Internacional wist hij de tweede etappe te winnen. Via onder andere de Ronde van Algarve zal de 26-jarige veelvraat van Soudal – Quick Step er einde februari staan in West-Vlaanderen. De eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen, maar ze smaken wel lekker he, aldus zijn ploegbaas PatLef. Gisteren in de Omloop was Soudal-Quick Step op een top-10 van Davide Ballerini nergens te bekennen. Kan Jakobsen in zijn eerste beste Vlaamse klassieker van het jaar gelijk toeslaan en Soudal-Quick Step het gewenste succes brengen?

Waar De Lie en Jakobsen al in warmere oorden te vinden waren, kiest Jasper Philipsen duidelijk voor een andere aanpak. De 24-jarige machtsprinter van het naar de UCI WorldTour gepromoveerde Alpecin-Deceuninck koos voor trainingsstages in Spanje, met slapen in een hoogtekamer om een hoogtestage te simuleren. Hij zal in de Omloop het Nieuwsblad zijn debuut maken dit seizoen. Zelf stipte hij eerder bij Het Nieuwsblad aan om te gaan voor koersen als Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem, maar wij hebben hem hoog zitten voor Kuurne. Neem hem maar mee in je wielerpool. En doe je mee aan een voorjaarsklassiekers-spel waarin je een renner maar éénmaal mag inzetten? Misschien alsnog doen. De Lie, Jakobsen en Philipsen spelen in Kuurne. Kan je maar zo de één-twee en drie goed hebben.

Liever wat meer safe spelen en niet meteen de grote kanonnen verspelen in je pool? Alexander Kristoff in zo’n typische renner die vaak hoge ogen gooit in Kuurne Brussel Kuurne. De bonkige Noor kan lekkere statistieken voorleggen: uit negen deelnames werd viermaal top-tien gereden. En vergeet niet dat de inmiddels 35-jarige beer bij zijn nieuwe ploeg gelijk in het klassieke werk wil scoren. Gister ziek, maar alsnog knap naar de vierde stek. Wat ne klasbak! Kan Kristoff de Noorse enclave Uno-X Pro Cycling Team gelijk een vette vis voorschotelen?

Iemand die hier niet gaat rijden, maar die de organisatie niet onbenoemd wil laten, is Sam Welsford. De klepper van DSM rijdt de UAE Tour, dus die kan je niet spelen in je voorjaarsklassiekerspel. Dan maar opschrijven in de Scheldeprijs!

Tenslotte sommen we nog een rij aan renners op die in Kuurne eveneens altijd sterk zijn. Te beginnen met drie renners die al eens wisten te zegevieren. Jasper Stuyven is vaak op afspraak in Het Openingsweekend – want na zijn overwinning Kuurne Brussel Kuurne in 2016, pakte hij ook de Omloop in 2020. Ook Peter Sagan (2017) en Kasper Asgreen (2020) staan als oud-winnaars aan de start – al achten wij hun kansen voor Kuurne Brussel Kuurne 2023 klein. 

Tenslotte Greg van Avermaet en Yves Lampaert (beiden tweemaal top-tien) en Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot en Oliver Naesen (alle drie eenmaal top-tien) zijn altijd op afspraak in het Openingsweekend en zouden afhankelijk van het koersverloop in de komende editie zomaar kunnen verrassen.

Sterrenverdeling en favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023

***** Fabio Jakobsen
**** Arnaud de Lie
*** Jasper Philipsen
** Christophe Laporte
* Alexander Kristoff
Dark horses: Pascal Ackermann, David Dekker, Jasper Stuyven, Edvald Boasson Hagen