Voorjaar

Tuurlijk, de Tour de France is de grootste en belangrijkste koers. Maar de klassiekers zijn misschien wel de leukste! Van de Omloop het Nieuwsblad tot en met de Ronde van Lombardije. Ofwel van de állereerste voorjaarsklassieker van het jaar, het Volk, wanneer het er écht weer toe gaat doen tot en met de Koers van de Vallende Bladeren begin oktober als het seizoen weer ten einde is gekomen. De voorjaarsklassiekers van 2020 staan ook bij Wieler-Koers.nl centraal.

De Omloop het Nieuwsblad. Of dus Het Volk, zoals de Belgen nog steeds liefkozend zeggen. De Omloop is de eerste koers van het seizoen en daarom een belangrijke. De ene wedstrijd waar de hele winter al naar wordt uitgekeken. De wedstrijd waar het leven weer verder gaat, waar het de hele winter stil stond en de zalvende stemmen van de deskundige commentatoren José en Michel weer als vertrouwd in talloze huiskamers te horen is. Zaterdag 29 februari 2020. Met rood omcirkeld in de agenda van menig wielerliefhebber!

Na een weekend rust pakken we het weer op met een tweeluik in Italië, de Strade Bianche op zaterdag 7 maart en Milaan San-Remo twee weken later. Twee koersen die extreem zijn geliefd, zowel bij de coureur als bij de wielerfan. De Strade Bianche, allereerst, is binnen korte tijd uitgegroeid tot een ware klassieker, door een schilderachtig Toscane waar renners koersen over witte grindwegen geflankeerd door olijfbomen en cipressen. En wat te denken van de aankomst midden op de Piazza del Campo te Siena. Bellissimo!

 

Monument Milaan-Sanremo, twee weken later en in de ogen van de Italianen de échte aftrap van het seizoen. La Primavera. Ofwel, de start van de lente en de start van het seizoen. Pas hier, zal de koers pas echt starten, aldus de Italiaanse tiffosi. Vuurwerk wordt het jaarlijks. Maar dat kan ook niet anders met de legendarische heuvels. Capo Mele. Capo Cervo. Capo Berta. De Cipressa, op 21 en een halve kilometer van de meet en tenslotte de Poggio di Sanremo. Om je vingers bij af te likken!

Vorig jaar liet Julian Alaphilippe hier al in het vroege voorjaar zijn bloedvorm zien, door beide klassiekers op zijn naam te schrijven. De rest is geschiedenis.

Tuurlijk, de liefde voor de stiel in Italië is enorm. Dat weet de gemiddelde Giro d’Italia liefhebber Het land van de koers is en blijft toch echt Vlaanderen. En de koers komt eind maart weer thuis en worden hier vier klassiekers van naam verreden binnen 1,5 week. Met de E3 BinckBank, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen tot het uiteindelijke hoogtepunt. De hoogmis. Hét hoogtepunt. Dé belangrijkste. Dé Ronde.

De koers maakt nog een kleine uitstap naar Noord-Frankrijk, waar met De Hel van het Noorden, nog zo’n monument van naam op het programma staat en de echte kasseikleppers boven komen drijven. Wie de Ronde én Roubaix in één jaar wint, mag zich kronen tot de koning van het voorjaar. De Zwitse wielerlegende Fabian Cancellara was in 2013 de laatste. Volgt hem iemand dit jaar op? Mathieu van der Poel? Wout van Aert? Niki Terpstra? Peter Sagan? Of wordt Greg van Avermaet de man van de voorjaarsklassiekers van 2020?

 

Na Parijs-Roubaix is er een einde gekomen aan het kasseigeweld en wordt in de Brabantse Pijl, traditiegetrouw de woensdag na Parijs-Roubaix, de overgang ingezet naar de Ardennenklassiekers. Hoewel Ardennen, de Amstel Gold Race is toch echt draaien en keren door het Zuid-Limburgse land. Met een Nederlandse titelverdediger. Kan en gaat Mathieu van der Poel dit jaar zijn zege verdedigen?

Het slotstuk van het voorjaar ligt inderdaad in de Ardennen. De Waalse Pijl op woensdag. Luik-Bastenaken-Luik, de moeder der klassiekers, op zondag. Wij hopen dat we weer kunnen genieten van de voorjaarsklassiekers van 2020!

Een schitterend voorjaar!