Favorieten Vuelta 2022

Vamos a Vuelta Holandia! Vrijdag 19 augustus aanstaande start de 77e editie van de Vuelta a España 2022 in Nederland, met een Gran Salida in Utrecht! Wieler-Koers.nl is er bij en blikt uitgebreid vooruit op de Vuelta Holandia 2022! Hierbij presenteren wij de favorieten Vuelta 2022. Wie zijn de favorieten voor het algemeen klassement van de Vuelta a España 2022?

Favorieten Vuelta 2022 

Primož Roglič *****

De kogel is door de kerk. Natuurlijk, het is nog sterk de vraag in hoeverre Rogla volledig is hersteld van zijn val in de Tour, maar Primož Roglič gaat mee naar de Vuelta. En de Sloveen is bij Jumbo-Visma de uitgesproken kopman en kan rekenen op Rohan Dennis, Sep Kuss, Sam Oomen en Robert Gesink – maar ook op Mike Teunissen, Eduardo Affini en Chris Arper en heeft zo een mooie uitgebalanceerde ploeg en de gewenste ondersteuning voor op alle terreinen. 

“We zijn heel blij dat Primož na de zware blessure die hij opliep in de Tour de France toch kan starten in de Vuelta”, zegt sportief directeur Merijn Zeeman op de website van de ploeg. “Logischerwijs heeft hij niet de beste voorbereiding gehad, maar we hebben groot respect voor hem hoe hij zich toch nog heeft weten klaar te stomen.”

Kan Roglič voor de vierde maal op rij de Vuelta winnen?

Primoz Roglic Vuelta 2022 - favorieten Vuelta 2022

Richard Carapaz ****

Op de bovenste trede vinden we Richard Carapaz terug, de kopman van INEOS Grenadiers die van deze Vuelta een hoofddoel heeft gemaakt. Het zal de laatste grote ronde in het shirt van de Britse ploeg zijn voor de Ecuadoriaan, die na dit seizoen naar EF gaat. Van beide kanten is er echter geen wrok en alles is erop ingesteld om nog eenmaal uit te halen in de Vuelta.

Carapaz krijgt, geheel volgens de traditie van INEOS Grenadiers, een topformatie met zich mee. Toptalent Rodríguez zagen we al in deze lijst, maar ook Burgos-winnaar Pavel Sivakov, Parijs-Roubaix-laueraat Dylan van Baarle en alleskunner Ethan Hayter gaan normaliter hun opwachting maken in de derde grote ronde van het jaar. Kortom, wij zeggen in deze voorbeschouwing favorieten Vuelta 2022: Carapaz krijgt vijf van de vijf sterren!

Richard Carapaz Vuelta 2022 - Favorieten algemeen klassement Vuelta 2022

João Almeida ***

De 24-jarige Portugese kampioen van UAE Emirates is – net als Carapaz – één van onze grootste favorieten voor de eindzege in de Vuelta a España 2022. Werd vijfde in de UAE Tour, achtste in Parijs-Nice en derde in de Ronde van Catalonië. Een ding is zeker, ook dit jaar is João Almeida weer een erg stabiele factor!

Leek in de Giro d’Italia van afgelopen mei lang op weg naar het podium, tot een positieve coronatest hem moest doen opgeven. Maar gezien zijn recente overwinning in de Vuelta a Burgos – Almeida won op zijn kenmerkende stijl in de bergrit naar Lagunas de Neila, waardoor  in het eindklassement de tweede plek wist te behalen en na afloop aangaf zich voor het eerst weer goed te voelen dit jaar. Schrijf hem maar op!

Joao Almeida Vuelta 2022 - Favorieten algemeen klassement Vuelta a Espana 2022

Remco Evenepoel **

De Kannibaal van Schepdaal blinkt al sinds zijn profdebuut uit in eendagskoersen en rondes van een week, maar in het echte hooggebergte is het nog niet echt gelukt. Dit jaar wist hij zowel Monument Luik-Bastenaken-Luik te winnen als ook zegevierde hij onlangs nog in de Spaanse klassieker La Clásica San Sebastián, maar nog belangrijker: Remco Evenepoel heeft de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen en heeft de nodige kilo’s verloren.

Daarbij, Eddie Evenemerckx heeft veel getraind op de Mortirolo en in Livigno en eerder dit jaar al Belgisch kampioen tijdrijden werd, de Ronde van Noorwegen en ook de Volta ao Algarve em Bicicleta – en lijkt daarom de grootste uitdager van de Ecuadoriaan en Portugees.

Remco Evenepoel Vuelta 2022 - Favorieten Vuelta 2022

Jai Hindley *

Jai Hindley verraste vriend en vijand met zijn prestatie in de Italiaanse grote ronde, waardoor hij ook een nominatie als één van de topfavorieten voor de Ronde van Spanje verdiend heeft. Zijn prestaties richting de Vuelta wijzen daar niet direct op, maar dat is ook weer de kracht van de man uit Perth: juist als je hem niet verwacht, is hij er.

Hindley is onderdeel van het vierkoppig BORA-hansgrohe-monster, met ook Higuita, Kelderman en Buchmann. De rolverdeling staat voorafgaand aan de Vuelta nog niet helemaal vast bij de Duitse ploeg, maar het credo luidt ongetwijfeld weer: pak de kansen die je pakken kan.

Jai Hindley Vuelta a Espana 2022 - Voorbeschouwing favorieten rode trui Vuelta 2022

Dark horses: Simon Yates en Carlos Rodríguez

De laatste ster gaat naar de Vuelta winnaar van 2018, Simon YatesNa zijn exit in de Giro d’Italia, weliswaar met twee ritzeges op zak, laste de Brit een pauze in. Daar kwam hij formidabel van terug, met verschillende overwinningen op Spaanse bodem. Toch komt bij de inmiddels ook al weer 30-jarige klimmer altijd de vraag op of hij het ditmaal de voltallige drie weken vol weet te houden of ‘Yates-dagen’ gaat kennen, waarop hij geen meter vooruitkomt.

Simon Yates - Favorieten algemeen klassement Vuelta 2022

De klimmer mag dan pas 21 jaar oud zijn, hij is al bezig aan zijn derde seizoen bij de Britse miljoenenformatie INEOS Grenadiers en mag het daarin voor het eerst gaan proberen in een grote ronde. Als we onze (oud-)redacteuren mogen geloven, kunnen we direct het nodige verwachten.

Gek is dat niet, gezien zijn track record van dit voorjaar. Carlos Rodríguez werd derde in de Ronde van Valencia, tweede in de Route d’Occitanie, vijfde in Clasica San Sebastian, vierde (als knecht van eindwinnaar Sivakov) in de Ronde van Burgos en won zelfs het Spaans kampioenschap. In de kleuren van zijn land zullen we deze ruwe diamant dus in actie gaan zien de komende weken. Spanje heeft overigens weer wat om op te hopen, want ook Juan Ayuso (UAE) maakt als groot rondetalent zijn debuut.

Favorieten Vuelta 2022 volgens Wieler-Koers.nl

Primož Roglič *****
Richard Carapaz ****
João Almeida ***
Remco Evenepoel **
Jai Hindley *
Dark horses: Simon Yates en Carlos Rodríguez